AKTUELNO

Redosled je određen planom koji je danas usvojio Nacinalni koorordinacioni tim za imunizaciju.

Korisnici staračkih domova stariji od 75 godina prvi će primiti Fajzer-Biontekovu vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.

To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacinalni koorordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida-19.

Foto: Tanjug/Aleksandar Đorđević

''Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi'', rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje. Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

''Ceo operatovni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan'', rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiolška situacja i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

#Fajzer

#Srbija

#Vakcina