AKTUELNO

Dok pandemija koronavirusa posetioce drži podalje od muzeja, čuveni pariski Luvr nudi privatno druženje s "Mona Lizom" i šetnju duž istorijskog krova francuskog muzeja ne bi li popunio rupu u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu, dobiće mogućnost da bude svedok godišnjeg pregleda stanja remek-dela Leonarda da Vinčija, koje se obično vidi samo delimični preko glava naguranih pred portretom.

Svake se godine "Mona Liza", možda najpoznatija slika na svetu, skida sa zida i uklanja se staklena pregrada radi provere da li je tom remek-delu, koje datira iz oko 1503. godine, preti pukotina.

Neki svetski čelnici bili su među sretnicima koji su u poslednjih nekoliko decenija svedočili tom retkom dogadaju.

Aukcijska kuća Kristi nada se da će onlajn aukcijom prikupiti više od miliion evra, uključujući procenjenih 10.000 do 30.000 evra za iskustvo druženja izbliza s tim delom, prenosi SEEbiz.

Foto: Unsplash.com

Luvr je imao blizu 10 miliona posetilaca 2019, ali je bio zatvoren više od pet meseci za vreme dva karantina zbog koronavirusa.

Dok je bio otvoren letos, broj posetilaca pao je za 75 posto.

Među delima koja će ići na aukciju su sat po narudžbi proizvodača satova Vašerona Konstantina i šetnja krovom 800 godina stare palate Luvra s francuskim uličnim umetnikom JR.

"Luvr pati kao i svi ostali muzeji širom sveta", rekao je Jan le Tuhe, u muzeju zadužen za odnose s pokroviteljima.

On je naveo da će Luvr izgubiti 90 miliona evra prihoda ove godine.

#Budžet

#Luvr

#mona liza

#muzej