AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika objavio je fotografije spomenika, koji je delo čuvenog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Juče je postavljen mač na spomeniku Stefanu Nemanji i time je spomenik kompletiran, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Mač je dužine oko pet metara, postavljen je oko 6 sati i sada sledi pokrivanje spomenika, poliranje pa patiniranje, a kako bi spomenik krajem decembra bio predat građanima Srbije koji ga čekaju osam vekova. Osam vekova je trebalo da prođe da Srbija konačno podigne spomenik svom najznačajnijem srednjevekovnom vladaru, rodonačelniku naše najznačajnije srednjevekovne dinastije – rekao je Vesić.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću koji je predložio da se ovaj spomenik podigne i obezbedio sredstva, Srbija će konačno odužiti svoj dug prema Stefanu Nemanji, izjavio je zamenk gradonačelnika.

- Ni osam vekova nije bilo dovoljno da neki Srbi i Srpkinje ne osporavaju i dalje da li je Stefan Nemanja zaslužio spomenik. Tako smo ovih dana čuli pretnju Srbijanke Turajlić koja je rekla da će ovaj spomenik biti uništen, a kada to kažu, govore da će uništiti srpsku istoriju – kaže Vesić.

Podizanje spomenika Stefanu Nemanji, kako kaže, znači da Srbijakonačno poštuje svoje vladare, istoriju, kulturu i sebe.

- Želimo jaku Srbiju, koja poštuje svoju istoriju i koja sa ponosom korača u Evropu. Oni žele slabu Srbiju, Srbiju bez spomenika i vladara, jer samo u takvoj Srbiji mogu da budu jaki – kaže zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Spomenik Stefanu Nemanji