AKTUELNO

Sednica Skupštine grada Beograda biće održana sutra, a odbornici će, između ostalog, diskutovati o urbanističkim planovima i isplati jednokratne novčane pomoći zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, koji su tokom epidemije korona virusa angažovani u direktnom radu sa korisnicima.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, najvažnija tačka dnevnog reda je donošenje plana detaljne regulacije za kompleks nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, čime će, kako je naveo, biti omogućeno da se ona kompletno završi.

Vesić je za Tanjug rekao da je tokom radova, zbog novih potreba, došlo do preprojektovanja i istakao da će nova autobuska stanica biti završena tokom sledeće godine.

Istakao je da će nova autobuska stanica omogućiti da se rastereti saobraćaj, da se oko nje već rade pristupne saobraćajnice i šire postojeće, čime se omogućava da taj prostor primi veći broj putnika i autobusa.

Vesić je naveo da će na dnevnom redu sutrašnje sednice biti i plan za urbanističko uređenje Velikog sela, čime će, dodao je, biti omogućen razvoj tog kraja.

Odbornici će diskutovati i o isplati jednokratne novčane pomoći zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, čije se radno angažovanje finansira sredstvima Grada, a koji su angažovani u direktnom radu sa korisnicima tokom epidemije korona virusa.

- Oni su uradili ogroman posao i uspeli da u vreme epidemije ostanu zdravi i pružaju sve usluge koje korisnici naših ustanova socijalne zaštite treba da imaju tako da su više nego zaslužili da im Grad da novčanu pomoć koja će biti neka vrsta zahvalnosti za ono što su uradili - rekao je Vesić.

On je naveo da će na dnevnom redu biti i predlog Odluke o dodeli naziva ulice Milutina Čolića, osnivača FEST-a.

- Nažalost, na ovoj sednici Skupštine grada nećemo moći da donesemo odluke, na predlog Udruženja novinara Srbije, da se imenuju ulice po Aleksandru Tijaniću, Bogdanu Tirnaniću, Miroslavu Radojčiću i Predragu Milojeviću zato što smo želeli da na sednici budu i predstavnici Udruženja novinara Srbije - rekao je Vesić.

Dodao je da sutra neće biti donete ni odluke da Beograd dobije Briselsku ulicu, ulicu Milana Vukosa, Dragana Sakana i Dinka Tucakovića.

Istakao je da je dogovoreno da se to uradi na sednici gradskog parlamenta u decembru koja će, najavio je, biti održana najkasnije u roku od dve nedelje.

Na sutrašnjoj sednici pred odbornicima će biti i odluka o obezbeđivanju uslova za uređivanje, upotrebu, unapređenje i zaštitu kompleksa Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, kao i plan za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu 2019-2029. godine za teritoriju opštine Savski venac.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Odluke o osnivanju "Slobodne zone Beograda", izmena Odluke o povećanju osnovnog kapitala JKP "Gradska čistoća", kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o izmeni Statuta JKP "Gradske pijace" i JKP GSP "Beograd".

Raspravljaće se i o planu detaljne regulacije dela blokova 18a i 69 na Novom Beogradu, planu detaljne regulacije za deo područja zapadno od Ulice Tošin bunar do Ulice Marije Bursać i odluci o izradi plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina.

Pred odbornicima će biti i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2020. godinu JKP "Zelenilo Beograd", JKP "Veterina Beograd", JP "Beogradska tvrđava", JKP "Parking servis", JUP "Urbanistički zavod", JKP "Javno osvetljenje", kao i Predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija" i "Veterina Beograd".

Sednica Skupštine grada biće održana u Centru "Sava", uz poštovanje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

#Beograd

#Goran Vesić