AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se simptomi virusa korona u ovom poslednjem talasu ne razlikuju od prethodna dva koja smo imali u martu i julu i dodaje da to kažu i virusolozi.

Dr Kon je tako odgovorio na pitanje novinara na konferenciji za medije Kriznog štaba da li su tačne pojedine tvrdnje da se klinička slika pacijenata u ovom talasu razlikuje od prethodnih, kada je kašalj bio izraženiji, dok su sada malaksalost, dijareja i glavobolja.

Epidemiolog je ukazao da sada, za razliku od prethodna dva talasa, imamo mnogo više zaraženih i da se u bolnicama prima više pacijenata, te da postoje oni koji imaju nešto drugačije simptome.

- Možda je utisak da je došlo do promene, ali taj utisak je varljiv, jer imamo veliki broj zaraženih koji ostaje kod kuće i ne možemo da pratimo njihove simptome, pa je utisak zbog toga drugačiji - objasnio je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dodaje i da virusolozi kažu da nije došlo do promene virusa i simptoma i da su to samo utisci. 

Kon je ukazao i da se virus korona sada po prvi put nalazi u jesenjoj i zimskoj sezoni, te ističe da je to možda samo njegov "sezonski karakter", ali da će to tek vreme pokazati.

#Predrag Kon

#Simptomi

#koronavirus