AKTUELNO

U Srbiji uvek ima dovoljno mesta u sigurnim kućama za žrtve nasilja, a broj slučajeva prijavljenog nasilja u porodici ove godine je približan prošlogodišnjem, rekla je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

U Beogradu su tri sigurne kuće, a ima ih i u većim gradovima Srbije i nikada se nije dovodilo u pitanje da li sigurna kuća može da primi ženu koja je žrtva, rekla je Stanojević. 

"Mi nemamo podatke da je došlo do epidemije nasilja u porodici ove godine. Govorimo o nasilju koje se prijavljuje, a svesni smo da ima mnogo više nasilja koje se nikada ne prijavi. Nemamo povećani broj slučajeva, poziva za pomoć, u odnosu na 2019. godinu", rekla je ona. 

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, a u istom periodu 2019. godine bilo je 24 ubijene žene. 

"Neprijavljivanje je najveći problem. A moramo da znamo i da razumemo da mnoge žene nemaju uslova da prijave nasilnika", rekla je ona. 

Pogotovo kada su u pitanju porodice koje žive van Beograda, u širim zajednicama, gde nema uslova za prijavljivanje. 

"U Srbiji i dalje važi mišljenje su uvek žene krive, čak i kad su žrtve, a nasilnici se opravdavaju", rekla je ona. 

25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar obeležava se svuda u svetu. Prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Datum su prihvatile Ujedinjene nacije 1990. godine, kada je službeno potvrđen kao "međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama". Na taj dan Ujedinjene nacije, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnost čiji je cilj da se spreči nasilje nad ženama. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost ističe, da gotovo polovina žena u Srbiji, odnosno 1,7 miliona njih, doživi neki vid nasilja, bilo da govorimo o fizičkom, psihičkom, ekonomskom ili seksualnom uznemiravanju i proganjanju, a od početka ove godine do novembra 2019. izvršeno je 28 slučajeva ubistava žena.

Stanojević je istakla da je poruka da se nasilje prijavi i da ne mora odmah da nasilnika prijavi policiji. 

"Neka bar ispričaju bilo kome, jer one to najčešće kriju. Sa nekim moraju podeliti tu priču, a ne kriti nasilnika. Onda će se zajednički neka rešenja naći. Neka kažu drugarici ili poznanici, nekome od poverenja", kaže ona. 

Foto: Medija Centar Beograd

Dodala je da svaki stanar može da prijavi anonimno policiji neprimerene zvuke iz susednog stana. 

"To je vrlo značajno, bitno je da se prijavi. Nasilje nije stvar pojedinca i porodice, nego društveni problem, tu rastu deca koja gledaju nasilje, i tako će ponašati u školi, fakultetu, i u svojoj budućoj porodici", zaključila je ona. 

U Srbiji u toku kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

U našoj zemlji ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama, počelo je 22. novembra vožnjom narandžastog autobusa brendiranog simbolima kampanje u Beogradu, od Terazija do Slavije čime je i počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Inače, kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Tokom 16 dana aktivizma, ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca kružiće, brendirani autobusi, a u frekventnim pešačkim zonama biće postavljeni informativni materijali koji govore o prirodi seksualnog nasilja i dimenzijama problema nasilja nad ženama u našem društvu, ali koji i pozivaju na osvešćenje i akciju. Ova kampanja je deo projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti" koju sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

#Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

#Vesna Stanojević