AKTUELNO

Blaženopočivši patrijarh Irinej, koji je danas sahranjen u kripti Hrama svetog Save, bio je 45. patrijarh srpski. Na tom mestu nasledio je patrijarha Pavla, koji je opet došao nakon patrijarha Germana.

Retka fotografija na kojoj se nalaze sva tri poslednja srpska patrijarha kruži ovih dana društvenim mrežama, a danas ju je objavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetimo, patrijarh German bio je jedan od najdugovečnijih patrijarha Srpske pravoslavne crkve i jedini koji je za života penzionisan. Na patrijaršijskom tronu sedeo je od 1958. do 1990. godine.

Nasledio ga je Pavle, voljeni patrijarh čiji odlazak srpski narod još uvek nije preboleo. Patrijarh srpski, duhovni vođa, moralni stožer, uteha i primer bio je od 1990. do 2009. godine, kada se upokojio u Gospodu.

Foto: Beta/Emil Vas, Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Na njegovo mesto došao je Irinej, dotada episkop Niški. Irineja je zamonašio tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je rukopoložio u čin jerođakona i jeromonaha, 24. i 27. oktobra 1959. godine. Pavle, tada episkop Raško-prizrenski, bio je Irinejev profesor na Bogosloviji u Prizrenu. Iz tog perioda svedoči ova fotografija.

Podsetimo, patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Verni narod, sveštenstvo i vrh države ispratili su ga danas molitvama i bolnim rečima. On je prvi srpski patrijarh koji je sahranjen na tom mestu, ubuduće predviđenom za večni počinak vođa Srpske pravoslavne crkve, osim ako sami ne odluče drugačije.

#Fotografija

#Patrijarh German

#Patrijarh Irinej

#Patrijarh Pavle