AKTUELNO

Srbija je u lošijoj situaciji da suzbije širenje korona virusa nego što je bila pre oktobra, kaže epidemiolog.

Epidemilog Predrag Kon potvrdio je da je na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova, kao i da su lekari "jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera". On je rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje korona virusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje "u toku dana ili sutra".

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje COVID-19.

Foto: TV Pink Printscreen

Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv korona virusa "dobro stajala do sredine oktobra", kao i da je povećanje broja zaraženih počelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

"Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa... Za to smo čekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kućna izolacija i kućni karantin", rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

"Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak", rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

"Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama", rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

"To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije", rekao je doktor Kon.

#Predrag Kon

#koronavirus