AKTUELNO

Kompozitor Rihard Vagner je čuveno delo "Tristan i Izolda" komponovao inspirisan svojim snom, dok je Albert Ajnštajn teoriju relativiteta otkrio dok je dremao.

Slikar Salvador Dali je u ruci držao metalni predmet koji bi ispao čim bi utonuo u dubok san, što bi ga probudilo. Pamtio je prizore koje je sanjao, a onda ih slikao.

Ovo nisu jedine zanimljivosti na temu snova. Da li ste znali da pas sanja koliko i čovek? Stručnjaci tvrde da su najčešći pseći snovi - slike koski koje su u toku dana zakopali, kao i ženka ili mužjak koje su videli ili se sa njima igrali. Kada primetite da vaš ljubimac nepravilno diše i trza nogama dok spava, znajte da nešto sanja.

Istraživač Eugen Tarnov dokazao je da su snovi važni za pravilno funkcionisanje i organizaciju dugoročne memorije, dok profesor Džo Grifin kaže da otkrivaju ono što čovek intuitivno očekuje, priželjkuje ili ono čega se plaši.

- Ako osobu nešto probudi iz dubokog sna, ona će uvek pokušavati da se vrati u njega da bi videla šta će dalje da se desi - kaže Grifin.

Tokom života čovek vidi na stotine hiljada lica, pa mozak nema potrebu da izmišlja ili traži nova za snove, ali podsvest bira ona kojih u budnom stanju ne možemo da se setimo.

#Ljubimac

#Pas