AKTUELNO

U vreme kada se priroda polako sprema za zimski san jedna voćka tek ulazi u svoju sezonu. To je – mušmula. Upravo je sada pravo vreme za berbu tog zanemarenog i veoma lekovitog voća.

Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet, te nas tako štite od sezonskih viroza. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

Trebalo bi da ih jedu i osobe koje imaju problema s konstipacijom, tj. zatvorom jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu. Podjednako korisne biće i ako ste naduti ili osećate bolove u stomaku.

Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi, te čiste jetru i bubrege.

Kako biste u njihovim blagodatima uživali tokom cele godine, napravite liker od mušmula.

SASTOJCI:

- 600 g zrelih mušmula- 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)- 250 g šećera

PRIPREMA:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilisanu teglu. Rakiju i šećer stavite u šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.

Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto, te je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga možete da ga procedite i sipate u boce.

SAVET:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da sazre na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".

#mušmule