AKTUELNO

Ljiljana tada nije ni znala da ima čast da pleše sa budućim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država.

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden bio je 2016. gost u Beogradu. Tada je, obavljajući funkciju potpredsednika Amerike, nakon niza službenih sastanaka prošetao i beogradskom Skadarlijom. Ovaj momenat posete ostao je upamćen u javnosti: Bajden je obišao štandove tradicionalnih srpskih rukotvorina, porazgovarao sa okupljenima, a i dalje se priča o njegovom plesu sa glumicom Ljiljanom Jakšić.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Kolika joj je bila čast da sa, sada već predsednikom Amerike, otpleše nekoliko koraka, potvrdila nam je i sama Ljiljana.

- Izuzetno mi je drago što sam plesala sa Bjadenom. Meni je drago kada zaplešem sa bilo kojim gostom Skadarlije, a posebno sa visokim zvaničnikom – kaže nam glumica na početku razgovora.

Ono što ga je zaintirigiralo je, kako kaže, njena priča o Skadarliji, boemskoj četvrti, koju mu je ona predočila na engleskom jeziku.

Foto: Tanjug

- Bio je jako zainteresovan da čuje priču o Skadarliji. Ispričala sam mu da su ovoj ulici sedeli poznati pisci, glumci i zvaničnici iz čitavog sveta, da se tu sedi od jutra pa do sutra, da se u Skadarliji provode nezaboravni dani i noći, da je svako dobrodošao i da je običaj da se zapeva i zapleše. A onda sam uradila baš to – zapevala sam i pozvala ga na ples. On je sve ispratio sa osmehom i zaplesao je istog trenutka! Nije mi se dvoumio nimalo i zaplesao je odmah tu, nasred ulice, čini mi se ispred „Tri šešira“ – priseća se Ljiljana.

Foto: Pink.rs

Otplesali su, kaže, dve strofe uz pesmu „Kraj jezera“ Zvonka Bogdana. To je bilo dosta da Ljiljana zapazi da je reč o dobrom plesaču.

- Bajden ima lep stav i zaista lepo pleše. Nije bilo gaženja – kaže glumica kroz smeh i dodaje da joj je taj trenutak zaista ostao u lepom sećanju, a posebno pamti pozitivnu reakciju koju je kod njega proizvela.

Na pitanje kako je kada zna da je plesala sa čovekom koji je danas predsednik Amerike, Ljiljana kaže da je osećaj čudan, ali da joj je to potvrda da je na pravom mestu, da radi pravi posao i da ga obavlja na, očigledno, pravi način.

- Emitujem vrstu dobrodošlice i radosti, i to dopire do ljudi. Plesala sam sa sjajnim Nikitom Mihalkovim i to mi je bio jedan od najlepših i najdražih valcera. Plesala sam sa Bobom Bimonom, višestrukim svetskim prvakom u skoku udalj, sa Bobom Rafaelsonom, scenaristom filma „Poštar uvek zvoni dvaput“... To su važni, bitni ljudi, baš kao i Džozef Bajden, i ljudi koji su prošli kroz Skadarliju, zbog čega mi je još draže što sam tamo i što radim to što radim – kaže nam Ljiljana.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su susreti u Skadarliji uvek divni i dobronamerni, bez obzira na to s koje strane sveta i kojim povodom stižu oni koje dočekuje. Isto tako je, kaže, i sa Džozefom Bajdenom.

- Trenutak sa Bajdenom pamtim kao divan i ostaće u mojoj biografiji da sam plesala sa predsednikom Amerike – kaže Ljiljana kroz smeh.

Svi smo mi ljudi, i svi pozitivno i dobronamerno reagujemo na ljudsko, toplo, emociju, osmeh, lepu reč, zvuke muzike i pesme, bez obzira na to da li smo predsednici, šusteri ili sportisti. To su univerzalne vrednosti koje smo, čini mi se, stavili u drugi plan.

Autor: I. P.

#Džozef Bajden

#Ljiljana Jakšić

#Skadarlija