AKTUELNO

Par je iskoristio odsustvo konobarice i za nekoliko minuta ukrao novac prikupljen za lečenje male Nine Stamenković (3) koja boluje od cerebralne paralize.

Meštani Grocke ostali su zaprepašćeni nakon što se društvenim mrežama proširio snimak iz jednog kafića u centru ove beogradske opštine na kome se vidi kako momak i devojka kradu novac namenjen lečenju trogodišnje Nine Stamenković, koja boluje od celebralne paralize.

Naime, Ninini sugrađani organizovali su u nedelju na platou ispred upravne zgrade opštine Grocka humanitarni bazar kako bi devojčici pomogli u njenoj borbi za zdravlje. Toga dana prodavani su ukrasni predmeti, slatkiši, baloni, a najmlađi su uživali u predstavama animatora i maskembalu.

- Sav novac koji je prikupljen prosleđen je odmah fondaciji "Budi human", koja prikuplja sredstva za njeno lečenje. Ukrasni predmti koji su ostali poslati su u Smederevo za naredni bazar, a kolačići u kafiću koji se nalazi u blizini platoa, kako bi se nastavilo sa prikupljanjem pomoći - kaže Lj. L, koja je učestovala u organizaciji ove humanitarne akcije.

Dva dana kasnije, nakon što su gosti kafića donirali veću sumu novca u obekat je ušao par koji se smestio za jedan od stolova, kako bi, ispostaviće se kasnije, isplanirao besramnu krađu novca namenjenog humanitarnoj pomoći.

Na snimcima koje su zabeležile kamera kafića vidi se kako devojka nekoliko puta prolazi pored kutije sa novcem i namešta je, ne bi li joj kasnije bilo lakše da istu ukrade.

- Nakon što je radnica kafića prešla preko puta ulice kako bi otišla do apoteke devojka je iskoristila priliku, kutiju je prekrila novinama i odnela do svoje torbe. Čak joj je u jednom trenutku novac ispao iz kutije. Ne sluteći o čemu se radi, gost kome je dodala novine vratio joj je novac. Stavila ga je u torbi i nedugo nakon toga u pratnji svog momka napustila je kafić. Užas! - priča sagovornica.

Prema onome što se može videti na snimcima, par se sve vreme iskusno krio od kamera.

- Čini se da ovo ne rade prvi put. Obzirom da ne prezaju ni od čega pa ni od toga da ukradu novac za lečenje bolesnog deteta verovatno im ovo nije ni prva ni poslednja krađa - dodaje ona.

Vlasnici kafića odmah su reagovali, prijavili slučaj policiji i prosledili sve snimke sa kamera, ali idetitet ovih osoba još uvek nije utvrđen.

Borba za Ninino srećnije detinjstvo

Nina Stamenković rođena je 2017. godine u 29. nedelji trudnoće sa 1200 grama i 37 cm. Od prvog dana svog života krece u borbu za normalno detinjstvo. Pri rođenju je došlo do moždanog krvarenja četvrtog stepena što je kasnije prouzrokovalo ozbiljne zdravstvene probleme. U šestom mesecu života došlo je do ozbiljnog proširenja bočnih moždanih komora što je zahtevalo hitnu hiruršku intervenciju i ugradnju VP šanta odnosno pumpice koja odvodi višak cerebralne tečnosti iz moždanih komora. Ninina dijagnoza je cerebralna paraliza i hidrocefalus.

Nina je jedna pametna i vesela devojčica koja sve razume i mentalno je potpuno zdrava, ali i pored svih napora i vežbi ona i dalje nema dobru kontrolu glave, ne može samostalno da sedi, niti da hoda. Oštećen joj je vid i ima strabizam na levom oku. Još uvek ne govori.

Da bi prevazišla probleme koje ima potrebna joj je svakodnevna fizikalna i radna terapija, kao i logoped. Uz to, potrebni su pregledi kod oftamologa i rehabilitacija.

Foto: Foto/Budi Human

Pomozimo Nini!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 821 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human821 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069975-32

Uplatom na devizni račun: 160600000007000248

IBAN: RS35160600000007000248

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

#Grocka

#Krađa

#Nina Stamenković