AKTUELNO

Krizni štab svakodnevno apeluje na građane da poštuju mere - nose maske i drže distancu.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, govoreći o epidemiji koronavirusa u Srbiji, kaže da od marta meseca Krizni štab postupa u skladu sa aktivnom epidemiološkom situacijom, ali se i priprema za moguće teže scenarije koji mogu da dođu.

- Od početka smo pričali da će ovo biti dugotrajna borba, da neće biti nimalo lako ni za koga u svetu, pa ni za nas - rekao je Gojković za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, ranije se pričalo da će jesen i zima praviti puno problema jer dolazi hladnije vreme.

Gojković ističe da je bitno da se Srbija kao država pripremila za zimski period tako što je ojačala svoje kapacitete.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kompletna Arena je pretvorena u kovid bolnicu, na tome se radilo tri, četiri meseca... Pripremano je maksimalno povećanje kapaciteta i opreme. Tokom prethodnih meseci smo puno naučili - kazao je Gojković.

Gojković je rekao da je u ovom trenutku stanje u Vojvodini stabilno, ali nesigurno zbog pojave virusa u svim vojvođanskim upravnim okruzima.

- Brojke novozaraženih na dnevnom nivou su mnogo manje nego u centralnoj Srbiji, pogotovo u Beogradu - naveo je Gojković i dodao da je ponosan na sve građane Vojvodine.

Gojković je rekao da građani treba da shvate u kakvoj se situaciji nalazi naše okruženje, a u kakvoj mi.

- Moramo biti, to nije razlog za paniku i strah, moramo biti izuzetno oprezni i postupati po onom što kaže struka i nauka - istakao je Gojković.

Duška Ignjatović, načelnica Klinike za anesteziologiju i reumatologiju KBC Dragiša Mišović, rekla je da je ova bolnica prvog dana postala kovid centar i da je to bila veoma brza reorganizacija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od starta smo bili određeni da primamo najteže pacijente iz Beograda i cele Srbije... Sada imamo jedno veliko iskustvo, preko 2.000 pacijenata je prošlo kroz našu kuću - rekla je Ignjatović.

Kako je navela, ova bolnica se 1. oktobra vratila na normalan režim rada, što se zbog rasta broja zaraženih koronavirusom može promeniti.

#COVID-19

#Zoran Gojković

#koronavirus