AKTUELNO

Više nema sumnje da su vikendice među najtraženijim nekretninama u Srbiji i da tražnja za ovom vrstom smeštaja nesumnjivo znatno brže raste od prodaje stanova.

Najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu ove godine prodaja vikendica i više nego duplirana u odnosu na isti period lane.

Za pomenuta tri meseca u Srbiji je prodato 454 vikendice, a u istom periodu prošle godine 225. Iako bi mnogi očekivali da je prodaja bila najintenzivnija na srpskim planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima, trend je zapravo suprotan. Tako je zapažen rast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja. Izgleda da su iskustva sa početka pandemije korona virusa navela ljude na kupovinu nekretnine koja će im biti alternativna lokacija za "beg iz grada".

Foto: Pixabay.com

Najviše vikendica prodato je u Beogradu - 45. Na drugom mestu se nalazi Novi Sad, gde je zabeležen i najveći skok. Naime, u trećem kvartalu 2020. u novosadskom regionu pazareno je 35 vikendica, dok je u ovom periodu prošle godine prodato samo 8 objekata, što je rast od 4,5 puta. Po 5 vikendica prodato je u Nišu i Kragujevcu.

Posmatrano po opštinama najviše vikendica u prvoj polovini ove godine prometovano je na teritoriji opštine Inđija (98), Beočin (45), Novi Sad (33), Grocka (29), Sremski Karlovci (28).

“Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019. godini. Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu”, navodi se u izveštaju RGZ.

Najskuplji kvadratni metar stana prodat u Srbiji tokom 3. kvartala bio je u "Beogradu na vodi" i koštao je 9.013 evra, a za taj stan koji je i najskuplje plaćen u ovom periodu izdvojeno je 883,8 hiljada evra, navodi se u Izveštaju o tržištu nepokretnosti koji je danas objavio Republički geodetski zavod.

Foto: Pixabay.com

Prvih sedam najskupljih stanova u Srbiji u ovom periodu prodato je u Beogradu na vodi. Za stanove u starogradnji najviše je, 4,3 hiljade evra, plaćeno za kvadratni metar stana na Vračaru, dok je najskuplji stan po ceni od 1,4 miliona evra prodat na beogradskoj opštini Stari grad.

Najskuplja kuća prodata je u Brzakovoj ulici na Savskom vencu i koštala je 1,15 miliona evra. Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta bila je u Novom Sadu gde je u Kaću dostigla 25 evra, a najviša ugovorena cena u Kuli odnosno Ruskom Krsturu kada je 102 hektara prodato za 1,3 miliona evra.

#Prodaja

#vikendica