AKTUELNO

Danijel Bezuk, napadač na zgradu Vlade Hrvatske koji je teško ranio jednog pripadnika obezbeđenja, intenzivno je na svom računaru duže vreme pregledao informacije o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsedniku Zoranu Milanoviću.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, policija je na njegovom računaru pronašla tekstove, ali i fotografije sa kancelarijama vlade i predsednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi i redovnim aktivnostima predsednika i premijera, saznaje Jutarnji list.

Kako se navodi, najverovatnije su upravo na tim saznanjima iz istrage, ali i snimcima nadžornih kamera sa obližnjih zgrada, zasnovane i nedavne kategoričke tvrdnje iz vlade da je meta napada najverovatnije trebalo da bude Plenković. Cilj napadača, po svemu sudeći, bio je da se probije u zgradu vlade sa oružjem.

Foto: Facebook.com

On je krenuo prema ulazu, ali kada su se tu pojavili pripadnici policije, promenio je plan i odmah zapucao. Upravo rekonstrukcija Bezukove komunikacije preko društvenih mreža i iz oduzetih mobilnih telefona i verovatno personalnog računara, najvažniji su krak istrage, na kojoj od ponedeljka združeno rade policija, SOA i Državno tužilaštvo.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Na istrazi napada koji je Plenković u sredu okarakterisao kao teroristički čin paralelno radi niz timova, a s obzirom na to da je Danijel Bezuk kraće vreme boravio u Nemačkoj, gde mu radi jedan od braće, putem međunarodne pravne pomoći zatražena je i pomoć nemačke policije.

#Napad

#Pucnjava

#Zagreb