AKTUELNO

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, povodom porasta broja zaraženih koronavirusom u Srbiji kaže da u poslednja tri dana imamo tu tendenciju.

- To nas i zabrinjava i plaši zato što smo imali vrlo ozbiljan pik u junu i julu mesecu. To je dovoljna informacija za pametne ljude, da se maksimalno pripremimo, odnosno napravimo prevenciju da se ne desi ono što je u junu - izjavio je Đerlek za Novo jutro TV Pink.

On je istakao da naše okruženje gori i da se u svim zemljama enormno povećao broj zaraženih.

- O Evropi da ne pričamo. Čak i oni koji su bili šampioni u prvom piku, tipa Slovačke i drugih zemalja su sada u vrlo teškoj situaciji. To znači da i mi moramo da se pripremimo za najgori scenario. Zato se prave bolnice u Batajnici i Kruševcu - istakao je Đerlek.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem je spreman da se suoči sa tim ozbiljnim scenariom.

On se osvrnuo i na to da je u Evropi bio rekordan broj zaraženih u jednom danu - 100.000.

- Jednostavano, sve zavisi od nas. Građani jesu vrlo zaslužni za rezultat koji imamo. To je jedan od najboljih rezultata u Evropi. Međutim, ne znači da treba da slavimo. Treba da se borimo da sačuvamo ovaj rezultat... Teško je da će nas mimoići da nas zaobiđe ono što je pogodilo region - ocenio je Đerlek.

Kako kaže, neodgovorno je ponašanje ljudi koji krše mere i koji mogu da budu uzročnici da se sruši ono što se mesecima gradi.

Prof. dr Radovan Čekanac, epidemiolog, kazao je da je epidemiološka situacija u Kraljevu nesigurna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo sporadične slučajeve javljanja... Juče smo imali tri. Jutros sam dobio podatke da će danas biti dva pacijenta. Inače, što je bitno, epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje rade svoj posao, sarađujemo, otkrivamo slučajeve i činimo sve da sprečimo širenje - rekao je Čekanac u uključenju u jutranji program TV Pink.

On je rekao da je situacija takva da se lako može promeniti i da je jako važno ostati oprezan.

#Epidemija

#Mirsad Ðerlek

#Radovan Čekanac

#koronavirus