AKTUELNO

Interesantan izum švedskog proizvođača automobila.

Verovatno se pitate šta je to Volvo uradio. Oni su patentirali sistem koji omogućava da volan i instrument tabla, klize sa jedne strane unutrašnjosti na drugu.

Ovako nešto deluje potpuno neverovatno, ali Volvo je svojim najnovijim patentom pokazao da uz autonomnu tehnologiju tako nešto postaje stvarnost, pa švedski proizvođač može da ima veliki uticaj na ljudsko društvo.

Volvoov izum bi omogućio suvozaču da postane vozač u toku vožnje jednostavnim premeštanjem volana sa leve na desnu stranu ili obrnuto. Samo zamislite da ste umorni tokom putovanja i da samo prebacite volan suvozaču, e to će i bukvalno biti moguće.

Foto: Tanjug AP/Virginia Mayo

Takođe, put u Australiju, Južnu Afriku ili Englesku bi bio bi dosta lakši. Tamo se vozi levom stranom ulice, a volan je na desnoj strani. Sigurno ste se zapitali šta se dešava sa papučicama i kako bi se to premeštalo.

Interesantno, ali, Volvo nam nije otkrio kako bi to funkcionisalo i da li to znači da bi gas, kočnicu i kvačilo imali i vozač i suvozač, kao recimo u automobilima auto škola ili bi i za tako nešto imali sistem.

Bilo kako bilo, ovaj koncept je još uvek u fazi razvoja, ali deluje obećavajuće i smatramo da će doneti pravu revoluciju u vožnji budućnosti.

#Volvo

#premeštanje

#volan