AKTUELNO

Epidemija koronavirusa donela je nove izazove, a jedan od njih je i onaj o kojem se puno ne priča – psihička borba sa Kovidom-19 i posledice koje ova bolest ostavlja po mentalno zdravlje.

Dejan Milićević, naš poznati fotograf i reditelj, nedeljama se borio sa opakim virusom, a od posledica bi, kako kaže, izdvojio vid blage paranoje koji povremeno oseća. Podseća da je u bolnici proveo 20 dana, nakon čega je dve nedelje bio u kućnoj izolaciji, što je u kombinaciji uticalo i na njegovo psihičko stanje.

Foto: Pink.rs

Za Pink je ispričao kako je sve počelo i kada je osetio prve simptome koronavirusa.

- Odjednom mi je postalo jako loše, tokom noći sam dobijao čudne, jezive groznice, danju sam imao temperaturu koju sam spuštao paracetamolom ili sličnim lekovima za prehladu... To je trajalo dva dana i već sam video da je vrag odneo šalu – priča Milićević za „Novo jutro“.

Priznaje da je, za pogoršanje fizičkog stanja koje je usledilo, sam kriv jer je, kako kaže, napravio kardinalnu grešku kada je rešio da provoza bicikl do Ade Ciganlije.

- Na ovaj način virus sam spustio direktno u pluća. Mislio sam da će mi biti bolje ako vozim i preznojim se, međutim, prevario sam se i bilo mi je sve gore. Otišao sam na rendgen pluća koji nije bio u redu, kao ni kontrola koja je usledila nakon dva dana. Potom sam uradio skener na kojem se videla obostrana upala pluća. Tada je bilo jasno da je već pitanje sata kada ću biti smešten u bolnicu kao pacijent koji je dobro „zaglibio“ sa upalom i sa plućima koja počinju da se kristalizuju. Došlo je dotle da sam morao da uzimam kiseonik, a bio sam i na korak do respiratora – priča Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

On se zahvalio osoblju KBC Dragiša Mišović i istakao da su oni dali sve od sebe da mu pomognu.

- Hvala i doktoru koji mi je smanjio želudac, zahvaljujući čemu sam izgubio 47 kilograma. Upravo mi je ovo pomoglo da lakše pobedim virus – priča Milićević.

Kaže da nema veliki strah da će ponovo dobiti Kovid, ali da kao posledicu oseća to što je – počeo da zaboravlja!

- Često mi se desi da zaboravim reč, što mi se ranije nikada nije dešavalo! Praktično kao da sam postao senilan. Nešto se tu desilo! A kada ostanem sam, imam strahove, teskobu, osećam čudnu neizvesnost i kao da mi neko sedi na grudima. Čudne stvari mi se dešavaju – kaže Milićević.

Psihijatar: Suočavanje sa koronom ostavlja posledice

Suočavanje sa koronavirusom nova je situacija za sve nas, a samim tim ostavlja posledice u vidu straha i neizvesnosti, kaže za Pink Željka Košutić, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje. Ona ističe da se različiti ljudi različito suočavaju sa strahom od ovog izazova, te da je činjenica da se život promenio, da su promenjeni različiti segmenti svakodnevnog funkcionisanja i sve ovo utiče na psihu. - O koronavirusu se u početku mislilo kao o apstraktnoj imenici: „Tamo neko negde ima virus i o njemu se priča na TV-u“, međutim, sada smo došlo dotle da su obolele naše komšije, članovi porodice, rođaci... Ovo rađa strah i neizvesnost i postavlja pitanje: „Šta će biti sa mnom ako obolim? Šta će biti sa mojim ocem/majkom/detetom“. Ovakav strah rađa neizvesnost i iščekivanje, što najviše utiče na mentalno zdravlje – kaže Košutić za Pink. Ističe da je važno da smo svesni da strah osećaju svi, ali i da ga isto tako moramo oslušnuti, kako bismo znali kada zbog njega treba da se obratimo stručnjacima za mentalno zdravlje.

#Dejan Milićević

#dr Željka Košutić

#koronavirus