AKTUELNO

USS osuđuje medijsko izveštavanje u kojem se zamenik javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal označava kao tužilac za "posebne namene SNS".

Udruženje sudija i tužilaca Srbije u svom saopštenju najoštrije osuđuje medijsko izveštavanje u kojima se zamenik javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal Saša Drecun označava kao tužilac za ''posebne namene SNS'', nalazeći da je takvo medijsko izveštavanje ništa drugo do sredstvo pritiska na Sašu Drecuna.

UST u saopštenju ukazuje da je navedeni zamenik javnog tužioca u svojoj dugogodišnjoj karijeri, baš kao i svi drugi zamenici javnih tužilaca, vodio stotine postupaka i da rezultati njegovog rada govore u prilog tezi da se radi o izvrsnom nosiocu javnotužilačke funkcije, čiji se kredibilitet pokušava urušiti na osnovu dva krivična postupka koje je vodio u razmaku od šest godina.

UST ukazuje da zamenici javnog tužioca ne biraju predmete u kojima postupaju, već da svako od njih dežura po unapred utvrđenom rasporedu, tako da niko od njih ne zna, niti može da utiče na to ko će i koja krivična dela izvršiti u danima njihovih dežurstava, što unapred obesmišljava navodni koncept ''tužioca za posebne namene''. Takođe, UST ukazuje da je tužilaštvo stranka u postupku, a da konačnu odluku donosi sud, na osnovu sprovedenog postupka i prikupljenih dokaza, zbog čega učešće određenog zamenika javnog tužioca u krivičnom postupku nije nikakav garant njegovog konačnog ishoda.

UST podseća da ovo nije prvi put da se na ovaj način piše o Saši Drecunu i drugim nosiocima javnotužilačke funkcije, te da je ćutanje Državnog veća tužilaca, koje je Udruženje nebrojano puta pozivalo da reaguje u sličnim situacijama, vrlo loša poruka za tužilačku organizaciju. Stoga, UST poziva kolege da dobro razmisle na predstojećim izborima za izborne članove Državnog veća tužilaca i poklone poverenje onim kandidatima koji u ovakvim situacijama štite svoje kolege i struku, umesto onima koji samo gledaju isključivo svoje interese.

#Saša Drecun

#Udruženje sudija i tužilaca Srbije