AKTUELNO

Korisnici Instagrama će pobesneti!

Uprava Fejsbuka u sredu je najavila da će pokrenuti proces prilagođavanja sistema za slanje privatnih poruka na Instagramu kako bi on više izgledao kao Mesindžer aplikacija.

To bi predstavljalo prvi potez u sklopu plana da se objedine sistemi za slanje poruka unutar aplikacija koje su u vlasništvu Fejsbuka, piše "Rojters".

Najavljeno objedinjavanje omogućiće korisnicima svake pojedinačne platforme da stupe u kontakt s korisnicima ostalih platformi, a da na svom telefonu ne moraju da imaju instaliranu aplikaciju te platforme.

Korisnici Instagrama ostvariće pristup posebnim grafikonima i temama koje korisnici Mesindžera već koriste. Korisnici Instagrama do sada nisu mogli da ih koriste jer je sistem za slanje privatnih poruka u toj aplikaciji dizajniran krajnje minimalistički. Uz to, moći će da šalju i poruke koje nestaju.

Foto: Pixabay.com

Ako korisnici prihvate ovo ažuriranje, ikonu za slanje privatne poruke zameniće Mesindžerov logo. Ažuriranje će korisnicima Instagrama dopustiti da privatne poruke koje dobiju proslede drugim korisnicima. Fejsbuk će broj korisnika kojima se pojedina poruka može istovremeno poslati ograničiti na pet.

- Cilj ovoga je da dođemo do tačke da nešto napravimo jednom i da to nešto funkcioniše u svim našim aplikacijama, kako ne bismo morali istu stvar da radimo više puta - rekao je čelnik Mesindžera Sten Čudnovski.

Korisnici u nekoliko neidentifikovanih zemalja opciju su dobili već u sredu, a ona će uskoro biti dostupna korisnicima iz celog sveta.

Foto: Tanjug AP/Andrew Harnik

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je početkom prošle godine da želi da korisnici Fejsbukovih aplikacija mogu međusobno da šalju poruke nezavisno od toga ko koju aplikaciju ima instaliranu na svom telefonu. Društvena mreža na kraju planira da integriše Mesindžer, Instagram i Vocap i u svakoj aplikaciji implementira šifrovanje sadržaja kako bi komunikacija između korisnika bila sigurna.

Ovaj potez će biti uključen u raspravu o Fejsbuku i svojevrsnom monopolu koji ima na tržištu otkad je kupio Instagram i Vocap. Stručnjaci za razbijanje monopola zabrinuti su da će međusobna integracija Fejsbukovih servisa i platformi otežati eventualno komadanje firme.

Čudnovski je rekao da ovakva integracija Instagrama i Mesindžera neće dovesti do nove razmene podataka između te dve aplikacije. One će deliti iste podatke koje već dele, jer se obe aplikacije već godinama oslanjaju na istu infrastrukturu.

#Fejsbuk

#Instagram