AKTUELNO

Televizija Pink dobila je ekskluzivno pravo da snimi kako izgledaju radovi na izgradnji kompleksa nove autobuske stanice na Novom Beogradu. Brojna mehanizacija i radnici punom parom rade na ovom projektu, a radovi će uskoro biti privedeni kraju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da Beograd ovu autobusku stanicu čeka 50 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Odluka da se autobuska stanica iz starog dela grada izmesti na Novi Beograd doneta je pre pola veka i toliko dugo se čekalo da mi počnemo da radimo novu stanicu. Pola veka se čekalo da neko ima snage, volje i novca da realizuje planove nastale još za vreme Branka Pešića. Svaka vlast se zaklinjala, ali nijedna nije imala ni znanja, ni političke volje. Kao što vidite, radovi dobro napreduju, a ovde gde se mi nalazimo biće parking mesto za autobuse – izjavio je Vesić za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da je za autobuse izvedeno čak 80 parking mesta, a da se radi ukupno 65 staničnih perona.

- Od 65 perona, 44 su polazna, 12 dolazna i devet je turističkih, što znači da turistički autobusi neće više polaziti iz različitih delova grada, već odavde – kaže Vesić.

Stanična zgrada će imati 25.000 kvadrata, suteren, prizemlje i dva sprata, a biće urađen i stanični trg.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uradićemo prostor za taksije i oko 200 parking mesta za automobile – kaže Vesić.

Dodaje da se okolne ulice (Đorđa Stanojevića, Marka Hristića, Antifašističke borbe i Jurija Gagarina) šire za po jednu traku, kako ne bi dolazilo do njihovih zagušenja kada autobuska stanica počne da funkcioniše.

- Prema Belvilu je urađen i novi parking sa preko 500 mesta, a koji je namenjen, kako stanovnicima Belvila, tako i onima koji eventualno dolaze na stanicu, a na njoj možda nisu našli parking. Kao što vidite, sve je urađeno po evropskim standardima i Beograd napokon dobija onakvu stanicu kakvu zaslužuje – kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Sledeći korak je, kako kaže, rekonstrukcija železničke stanice Novi Beograd, koja će biti integrisana sa autobuskom i zajedno će činiti jedinstven kompleks.

Dodaje da će do kraja godine na novu autobusku stanicu biti prebačeno gotovo 50 odsto polazaka, a kompletan završetak radova očekuje se do sredine naredne godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo će predstavljati veliku promenu u saobraćaju Beograda, jer autobusi više neće ulaziti kroz Bulevar Živojina Mišića, kroz Savsku i sve ovo će promeniti izgled autobuskog i automobilskog saobraćaja u prestonici – najavio je Vesić.

Video: TV Pink Printscreen

#Autobuska stanica

#Goran Vesić