AKTUELNO

Beograd i Banjaluka potpisaće tokom oktobra povelju o bratimljenju, najavili su danas, posle sastanka u Banjaluci, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

"Imamo 30 gradova u svetu sa kojima smo pobratimi, a u to odabrano društvo ući će i Banjaluka. Posebno smo srećni i zadovoljni zbog toga", rekao je Vesić novinarima.

On je podsetio da je formalni razlog današnjeg dolaska delegacije glavnog grada Srbije u RS, biciklistička trka Beograd-Banjaluka, koju finasiraju oba grada.To je, istakao je Vesić, zajednička manifestacija koja pokazuje koliko smo povezani.

"Mi se u Banjaluci osećamo kao kod kuće, kao što je svim Banjalučanima kuća u Beogradu. Ovo su sastanci prijatelja iz istog naroda, koji se saradnjom trude da se uspostave još čvršće veze", rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Preneo je da se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje, kao i o zajedničkim akcijama u kojima će deca iz Beograda provoditi određeno vreme u Banjaluci, dok će srpska prestonica takođe ugostiti decu iz Banjaluke.U tom smislu, dogovor je da se jednom godišnje organizuju Dani Banjaluke u Beogradu i Dane Beograda u Banjaluci, kulturne manifestacije, kroz koj će se građani upoznavati sa kulturnom ponudom drugog grada.

Foto: Beograd.rs

Vesić je naveo da je za njega posebna stvar otvaranje Krajiške kuće u Beogradu.

"To treba da bude mesto gde će proizvođači hrane moći da prodaju svoje proizvode i da ih pokažu u Beogradu. To će biti i mesto okupljanja Krajišnika u Beogradu. Hvala Bogu, imamo mnogo Krajišnika, dali su veliki doprinos razvoju Beograda. Sa velikim zadovoljstvom ćemo uraditi sve što možemo da se u Beogradu otvori Krajiška kuća", poručio je Vesić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Beograd i Banjaluka sarađuju, suštinski, u svim oblastima i da su građani povezani mnogostrukim vezama.

Foto: Beograd.rs

"Dve srpske prestonice su povezane prirodno, bez formalnih sporazuma i sarađuju na sve moguće načine. Zahvaljujem na predlogu da konačno formalizujemo naše odnose i biće nam izuzetno zadovoljstvo da u narednom mesecu da ratifikujemo sporazum o bratimljenju", rekao je Radojičić.

On je dodao da se tokom sastanka razgovaralo i o saradnji u oblasti sporta, kulture, ekonomije i školstva.

#Goran Vesić