AKTUELNO

Prijatno!

U centru pažnje su testenina i pasulj. Pa iako u Italiji svaki dom ima svoj recept za savršenu pastu fažol, Italijani se pridržavaju nekih osnovnih pravila...

Pasta e fagioli ili pasta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potiče iz Italije, a koje se priprema od samo nekoliko cenovno prihvatljivih sastojaka.

Nije poznato gde je prvi put skuvano, ali svakako je reč o jelu siromašmih koje se s vremenom proširilo na celi svet. Kao što mu ime kaže, u centru pažnje su testenina i pasulj. Pa iako u Italiji svaki dom ima svoj recept za savršenu paštu fažol, Italijani se pridržavaju nekih osnovnih pravila.

Pasta e fagioli najčešće se priprema od belog pasulja ili šarenog , koje je najbolje skuvati samostalno. Naravno da se ovo jelo može napraviti i s pasuljem iz konzerve, a kad je u pitanju testenina, najčešće se koriste ditalini ili sitne makarone. Ali ako nemate te vrste pri ruci, nema problema. Italijani znaju da isprazne sve ostatke suve testenine u kuhinjsku krpu, pa ih istuku čekićem za meso i tako ih usitne.

Sastojci: 500 g kuvanog pasulja, 300 g suve testenine, 100 g pančete, 3-4 paradajza iz konzerve, 2-3 češnja belog luka, 1-2 l bujona od povrća, malo maslinovog ulja, grančica svežeg ruzmarina, so i biber po želji, narendani sir po želji

Priprema:

1. Potopite pasulj veče pre kuvanja, ocedite vodu pa ga stavite da se kuva drugi dan na uobičajeni način. U pasulj možete da dodate nekoliko češnjeva belog luka i nešto svežeg peršuna za bolji ukus.

Posolite pasulj tek pri kraju kuvanja.

2. U velikom loncu na malo maslinovog ulja propržite sitno naseckanu pančetu dok ne dobijete lepu smeđkastu boju. Tada dodajte očišćene češnjeve belog luka (u komadu) i ruzmarin pa pržite minut-dva.

3. Ubacite u lonac zgnječeni paradajz iz konzerve, sve dobro promešajte i pržite nekoliko minuta.

4. Jelu dodajte kuvani pasulj, sve dobro promešajte i pržite minut ili dva da se ukusi sjednine.

5. Tada dodajte suvu testeninu i postepeno ulijte bujon u lonac. Tekućina bi trebala da bude otprilike 5 centimetara iznad ostalih sastojaka u loncu jer će testenina tokom kuvanja popiti dosta vode.

6. Držite jelo na oku i redovno ga mešajte jer bi testenina mogla da se zalepi za dno lonca. Dolijte još vode ili bujona ako primetite da je jelo presuvo.

7. Ako ste ulili previše bujona, gnječilom za krompir istisnite deo pasulja pa tako zgusnite celo jelo. Posolite i pobiberite po želji.

8. Jelo poslužite toplo s kriškom hleba. Po želji pastu fažol možete poslužiti i s malo narendanog sira.

#Recept

#dva sastojka

#pasta