AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući.

Prema pisanju medija, Tramp će se pozdraviti danas u 17 sati u Ovalnom kabinetu Bele kuće sa Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem. Navodno pet minuta kasnije predviđeno je da Tramp prisustvuje ceremoniji potpisivanja ekonomskog sporazuma dve strane u Ruzveltovoj sobi. Posle toga prvi čovek Amerike prisustvovaće i trilateralnom sastanku.

Inače, mnogi se i danas pitaju kako izgleda Bela kuća iznutra.

Dom predsednika SAD ima šest spratova, 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata i 28 kamina. 

Reč je o simbolu moći američke administracije, ali se iza službenih odaja krije mnogo zanimljivih prostorija koje se najčešće ne koriste za protokolarne aktivnosti predsednika. U njima uživaju članovi predsedničke porodice i osobe koje su poslovno ili privatno bliske šefu države.

Najpoznatije odaje su okrugla kancelarija - gde je i predviđen prvi susret Trampa i Vučića, sala za sastanke, kabinet predsednika i sala za novinare.

Zanimljivo je da su pored zvaničnih prostorija tu i radionica čokolade, igraonica i solarijum.

Prema ranijim pianjima, Biznis insajder je izdvojio 15 odaja u Beloj kući koje su nepoznate javnosti.

Tu je Muzička soba nastala po nalogu Hilari Klinton, jer je bivša prva dama želela da njen suprug Bil svira saksofon u posebnoj prostoriji.

Teretana se nalazi odmah pored muzičke sobe. Članovi predsedničke porodice mogu je koristiti u svako doba dana i noći. Pre nego što je pretvorena u teretanu, ova prostorija je nekada služila za prijem gostiju.

Ono što je nesvakidašnje jeste tzv. Radionica čokolade, a reč je o jednoj od nekoliko kuhinja u Beloj kući. Smeštena je u prizemlju. Tamo se spremaju poslastice za članove porodice predsednika i njihove goste. Ovde se pripremaju uskršnja jaja i ogromni medenjak u obliku Bele kuće koji krasi palatu tokom sezone praznika.

Pored Radionice čokolade u prizemlju rezidencije nalazi se kuglana. Nosi naziv po bivšem predsedniku Hariju Trumanu i omiljeni je kutak mnogih gostiju. Prva je sagrađena po Trumanovom nalogu 1947. godine, a potom je Ričard Nikson preselio na sadašnju lokaciju.

Za opuštanje i sedmu umetnost predviđen je bioskop koji je smešten na prvom spratu istočnog dela Bele kuće i ima 42 sedišta. Ovde se puštaju filmovi po želji predsednika, a producenti su ushićeni što je njihova ostvarenja pogledao predsednik SAD. A animirana komedija "U potrazi za Dori" prvi je film koji je ovde gledao aktuelni predsednik Donald Tramp. Filmovi su u Beloj kući prvi put emitovani još od mandata Vudroa Vilsona, a Frenklin Delano Ruzvelt je predsednik koji je tražio da se bivša garderoba pretvori u bioskop.

Mesto gde se često snimaju televizijski razgovori sa predsednikom Amerike zove se Soba sa mapama koja se nalazi se u prizemlju. Ime je dobila zbog prvobitne upotrebe. Ovde je Ruzvelt tokom Drugog svetskog rata pratio zbivanja na frontovima pomatrajući mape kojih je bilo u izobilju. Kasnije se pomenuta aktivnost preselila u salu za sastanke. Mape se ređaju na sledeći način: po hemisferi, regionu i ratnom žarištu, piše Biznis insajder.

Jedna mapa zauzima posebno mesto u odaji. Reč je o karti Evrope koja pokazuje položaje nacističkih snaga u proleće 1945. godine, neposredno pre Ruzveltove smrti. Posvećena je preminulom predsedniku.

Tu je i Kineska soba smeštena u prizemlju, blizu odaje sa mapama. Kinesku sobu je 1917. godine uredila prva dama Edit Vilson. Prostorija je služila kao kolekcija darova koji su stizali iz Kine. Skoro svaki predsednik je nekim poklonom obogatio Kinesku sobu, a ovde se čuva i porcelan koji potiče iz vremena Džordža Vašingtona.

Ono što zaokuplja pažnju jeste Zlatna soba koja je u blizini Kineske sobe. Tu se čuva kolekcija pozlaćenog srebrnog posuđa. Godine 1956. dobila je sadašnju namenu, a nastala je kada je Margaret Bidl poklonila srebrno posuđe Beloj kući. U sobi se nalaze portreti nekoliko prvih dama.

Porodična trpezarija se nalazi na prvom spratu i ovde porodica predsednika organizuje svečane večere u intimnoj atmosferi. Tokom svečanih prijema stranih zvaničnika ovde se okuplja deo osoblja zaposlenih u Beloj kući. Velelepna Državna trpezarija nalazi se preko puta ove odaje.

Tu je i cvećara koju deli nekoliko vrata od radionice čokolade i kuglane. Ovde se prave cvetni aranžmani koji ukrašavaju zvanične prostorije Bele kuće tokom svečanih prijema i inauguracija.

A Soba za kaligrafiju se nalazi na drugom spratu istočnog dela Bele kuće. Tu mali tim stručnjaka vredno radi na izradi pozivnica, čestitki i ostalih zvaničnih dokumenata.

Ono gde vole da borave prve dame, a i predsednici, jeste solarijum koji je smešten na najvišem spratu rezidencije. Mejmi Ajzenhauer je ovu odaju koristila za igranje bridža, Karolina Kenedi je pretvorila u obdanište, ćerke predsednika Lindona Džonsona su ovde pravile žurke, a Rozalin Karter je koristila za igranje društvenih igara.

Ričard Nikson je upravo u solarijumu saopštio da se povlači sa mesta predsednika, a Nensi Regan je ovde primila vest da je pucano na njenog supruga.

Nedaleko od solarijuma nalazi se prostorija za igru i zabavu. Ovde predsednici SAD i njihovi prijatelji igraju bilijar. Reč je o omiljenoj zabavi mnogih šefova države, a nekada su stolovi bili u zlatnoj sobi. Prostorija koja se danas koristi kao igraonica bila je spavaća soba.

Tu je i privatni studio, mali radni prostor smešten u zapadnom krilu Bele kuće, odmah preko puta ovalne sobe. Ovde se nalazi posebno kupatilo i čajna kuhinja.

U prizemlju zapadnog krila smeštena je tzv. Menza mornarice, ona je blizu sale za sastanke. Malom trpezarijom upravlja mornarica SAD. Može da primi 50 gostiju i nije otvorena za javnost. Retki srećnici su na poziv zvaničnika Bele kuće ili sekretara kabineta imali priliku da je posete.

OVDE ĆE SE DANAS RUKOVATI TRAMP I VUČIĆ

Ovalni kabinet je verovatno najpoznatiji deo Bele kuće, i predstavlja radnu sobu američkog predsednika. Za razliku od drugih prostorija, svaki predsednik po stupanju na dužnost bira nameštaj po sopstvenom ukusu. Današnji izgled Ovalni kabinet je dobio 1909. godine tokom mandata predsednika Vilijama Tafta. Nakon požara 1929. godine soba je obnovljena, nameštaj je zamenjen i ugrađena je klima. Po tradiciji koju je započeo Džon F. Kenedi, u Ovalnom kabinetu uvek stoje saksije sa švedskim bršljanom, a deo nameštaja koji nije menjan je i antički sat sa početka 19 veka. Verovatno najzanimljiviji detalj Ovalne sobe je sto koji koristi američki predsednik. Iako je 6 stolova bilo u "opticaju", najpopularniji je "Rezolut" sto, koji koristi i Donald Tramp, a pre njega su za njim sedeli i Obama, Džordž Buš, Bil Klinton i Ronald Regan, kao i mnogi njihovi prethodnici.

Foto: Wikipedia.org

#Abdulah Hoti

#Aleksandar Vučić

#Bela kuća

#Izgled