AKTUELNO

Simptomi su suzne oči i zapušen nos, kijavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema.

Ukoliko patite od alergija verovatno ste jedni od malobrojnih koji se raduju zimi i hladnoći.

Simptomi alergije su suzne oči i zapušen nos, kijavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema. To se sve dešava kada imuni sistem reaguje na štetne supstance kao što je polen koje dovode do iritacije.

Iako zvuče zastrašujuće, protiv ovih simptoma možete se uspešno boriti. To znači da morate znati kada tačno počinje sezona alergija i kako vaše telo da najbolje pripremite za to.

Foto: Promo

Polen se pojavljuje u proleće, krajem marta i početkom aprila, dok polen trave počinje praviti probleme u maju. Polen maslačka je najjači u julu i avgustu, a korovske biljke najviše nam smetaju u avgustu. Klimatske promene donele su nam poremećaj sezone alergija pa one sada počinju ranije i traju duže.

Kako bi olakšali ljudima koji imaju probleme sa alergijama, mnoge internet-stranice se bave praćenjem polena i nivoa alergena u zraku. Nema poente odlagati ispijanje lekova protiv alergije dok vam ne bude toliko loše da jedva možete izaći iz kuće.

Alergolozi preporučuju da počnete sa primenom lekova protiv alergije nekoliko sedmica pre nego što sezona počne. To što ćete ih uzimati ranije spreči će šok za imuni sistem kada počne sezona alergija i izbeći ćete tako ozbiljne simptome.

Foto: Unsplash.com

Ukoliko osetite svrab u očima i nosu, dođe do pojave kijavice i curenja iz nosa posavetujte se sa lekarom o upotrebi antihistamina. Imajte na umu da ovi lekovi samo potiskuju simptome, ne leče problem pa mogu biti neefikasni kada se simptomi pogoršaju.

Ukoliko već imate terapiju, bilo da su u pitanju lekovi ili injekcije, vaš imuni sistem će biti manje reaktivan na alergene.

#Alergija