AKTUELNO

Kupališta u prestonici juče su bila krcata, a ista situacija očekuje se i danas.

Uprkos brojnim upozorenjima epidemiologa da kupališta predstavljaju potencijalnu opasnost od zaraze koronavirusom, većina građana koji su za vikend pokušali da spas od vrućine i žege pronađu pored vode nisu mnogo marili za savete stručnjaka, te su skoro u potpunosti zaboravili na nošenje maski i držanje distance.

U ovo su se uverili i reporteri Kurira koji su juče obišli Adu Ciganliju, omiljenu oazu Beograđana tokom letnjih meseci.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Sve puno

Na "beogradskom moru" oko podneva sa novobeogradske strane bio je veliki broj kupača, te nove pridošlice na samom početku kupališta maltene nisu imale gde da stave peškire. Kafići su bili puni, a naći praznu ležaljku je bilo teže nego naći iglu u plastu sena, zbog čega je jedan broj sugrađana spas od tropskih vrućina potražio ispod drveća, u hladu.

I ostala kupališta su puna - na Lidu je gužva tolika da je fizička distanca nemoguća za održavanje, a slično je i na ostalim kupalištima.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kon: Ako je na Adi 100.000 ljudi, barem 100 će se zaraziti

Juče je dr Predrag Kon govorio o situaciji na kupalištima, i između ostalog rekao i da "ako na Adi ima 100.000 ljudi u jednom trenutku, po zakonima statistike bar 100 njih biće zaraženi. A oni verovatno to ni ne znaju".

- Igranje u vodi, gurkanje, gnjuranje najstrože je zabranjeno na bazenima, a isto važi i za reke i za jezera, i za more u krajnjem slučaju. Može se čovek ponašati da bude van rizika, a potpuno je ista situacija da li ste na moru ili ste ovde, ista pravila važe, morate neprekidno da vodite računa kako se ponašate - kazao je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Javni bazeni su stepen visokog rizika kada je prenos korona virusa u pitanju - rekao je epidemiolog.Podsetimo, i dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", upozorila je juče na opasnost. Kazala je da, ipak, svako treba da razmisli pre nego što ode na kupalište.

- Bazen i sama voda prema najnovijim istraživanjima ne predstavlja toliki rizik za zadržavanje i prenos samog virusa. Jedini i stvarni rizik su osobe, korisnici tih površina - kazala je dr Jovanović.

#Ada Ciganlija

#Predrag Kon

#koronavirus

#kupalište