AKTUELNO

Ukoliko imate srpski pasoš i planirate put ili odmor van trenutne zemlje prebivališta, znajte da je spisak zemalja u koje državljani Srbije mogu da putuju bez obaveznog PCR testiranja na korona virus ili stavljanja u dvonedeljni karantin ili samoizolaciju sve kraći.

U poslednje dve-tri nedelje granice za srpske državljane zatvorili su Francuska, Švedska, Tunis, Grčka, Mađarska, Španija, a prema poslednjim podacima dostupnim na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, to su učinili i Iran, Luksemburg i delimično Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju ukoliko poseduju negativan PCR test ne stariji od 96 sati”, stoji u objašnjenju koje važi za Iran.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na drugoj strani “državljani Srbije mogu da uđu u Luksemburg samo ako imaju regulisan boravak u ovoj zemlji”.

Kada su Emirati u pitanju, ulazak u Abu Dabi je i do sada bio nemoguć, dok je u Dubaiju to izvodljivo, ali uz testiranje na aerodromu. Jedino nema objašnjenja ko snosi troškove…

Spisak zemalja gde državljani Srbije mogu da putuju bez testa i karantina sveo se na 18 država.

* Albanija

* Belorusija

* BiH

* Egipat

* Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

* Republika Kongo

* DR Kongo

* Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)

* Meksiko

* Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

* Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

* Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

* San Marino

* SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”.

Foto: Pixabay.com

* Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)

* Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

* Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

* Centralnoafrička republika

Podsetimo, sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.

#Letovanje

#Putovanja

#koornavirus

#pasoš