AKTUELNO

Srbija je u borbi protiv koronavirusa imala najmanju smrtnost u odnosu na ostale zemlje regiona, izjavio je pokrajinski sekratar za zdravstvo, dodajući da je naša zemlja "bolje prošla" i od nekih najrazvijenijih država sveta.

U Palati Srbija održava se redovna konferencija za novinare članova Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Na konferenciji, kao i svakog dana u 15 sati, članovi štaba iznose najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, nakon čega će odgovarati na pitanja novinarskih ekipa.

Najnovije podatke o broju obolelih izneo je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Srbija bolja i od nekih najrazvijenijih zemalja

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi člana SZO da je situacija na Zapadnom Balkanu zabrinjavajuća, dr Gojković kaže da se o uspešnosti zemalja može govoriti tek kada se pandemija završi. Sada je, kako kaže, teško porediti stanja.

- Neke zemlje su tek izašle, neke tek ulaze u epidemije, a zemlje Zapadnog Balkana uspešno su se borile u prvom krugu. Srbija je prednjačila u ovoj borbi i imali smo najmanju smrtnost. Prvi smo i izašli iz ovog kruga, dok su druge zemlje teže podnele epidemiju i imale su veliku smrtnost - kaže dr Gojković.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Dodaje da smo, na veliku sreću, u martu imali iskustva iz Italije i Španije, iz čega smo mnogo naučili, a da je svest u zemljama EU sada drugačija.

- Videćemo se kako će se i njihovo relaksiranje mera odraziti na drugi talas ili pik epidemije. Srbija je i dalje jedna od najuspešnijih zemalja od nekih razvijenijih u Evropi i svetu - kaže Gojković.

Sve urgentne operacije se i dalje regularno obavljaju

Na pitanje o tome kako se tretiraju pacijenti koji nisu kovid pacijenti, dr Gojković kaže da je u ovom slučaju najvažnije da se kovid i nekovid pacijenti "ne pomešaju".

- Sve hitne operacije i urgentna stanja rade se svuda u Srbiji, radi se zračna terapija i operacije tumora i ostale intervencije kod onkoloških pacijenata - kaže dr Gojković.

I deca plaćaju testiranje na lični zahtev - 6.000 dinara

Na pitanje o tome da li deca plaćaju PCR testiranje, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da je cena ista, bez obzira da li se radi o deci, ili odraslima.

- Košta 6.000 dinara i reč je o testiranju na lični zahtev. Nakon odluke da se testiranje na lični zahtev uvede, postojao je period od dve nedelje kada je testiranje bilo besplatno za decu, ali zbog povećane zainteresovanosti, ono više nije besplatno. Testiranje je besplagtno za one kod kojih postoje indikacije i sumnje na koronavirus - kaže dr Jovanović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Beograd i Novi Sad i dalje sa najviše zaraženih, u još 4 grada situacija kompleksna, ali se kriva zaravnjuje

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u gradovima Srbije, dr Gojković kaže da je najvažnije nastaviti sa poštovanjem mera, a da se epidemiološka kriva izravnjava upravo zahvaljujuću poštovanju mera.

- Mere su jako važne i samo na taj način smanjuje se broj novoobolelih. Treba izbegavati grupna okupljanja, kolektivna slavlja, pa čak i u slučaju da se nose maske, treba postojati distanca. Isto je i za zatvoreni, i za otvoreni prostor i ovo je ključna strategija svih zemalja - kaže dr Gojković.

Najveći broj zaraženih i dalje imamo u Beogradu i Novom Sadu, a situacija je kompleksna još i u Kragujevcu, malo je bolja u Kraljevu od pre nekoliko dana, Valjevo je takođe u fokusu, a i u Vrnjačkoj Banji imamo povećan broj zaraženhih, rekao je Gojković.

On je dodao da je sve ostalo "pod kontrolom".

- Epidemijska kriva se zaravnjuje, ali je ubedljivo najvažnije da nastavimo da pošujemo mere - reakao je dr Gojković.

Zasad registrovan samo jedan soj virusa - onaj iz decembra 2019.

Na pitanje da li je u Srbiji prisutan novi soj virusa, dr Jovanović kaže da je to nemoguće dokazati i da je dosad registrovan samo jedan soj - onaj registrovan u decembru 2019. Ističe da su manifestacije bile drugačije u zavisnosti od toga kada je ušao u populaciju i kod kolikog broja ljudi.

- Varijacije virusa su predmet istraživanja brojnih naučnih instituta, rade se brojne vakcine i varijacije vakcina. Ovo se radi organizovano, a rezultati se biti plasirani nakon kliničkih istraživanja - kaže dr Jovanović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Doktor Orelj je pogrešio i broj obolelih

Na pitanje o tome da li dr Gojković zna za slučaj Stevana Orelja iz Sremske Mitrovice, dr Gojković kaže da se radi o neurologu koji nije stacioniran u kovid delu bolnice u Mitrovici, već u non-kovid delu.

- Od datuma koji je izneo, pogrešio je i broj zaraženih, a u svom obraćanju javnosti rekao je da je politički aktivan i da sve vidi kao vid političke kampanje druge političke opcije. Na kraju je rekao i da nije imao konsekvence zbog onoga što je rekao, sem da je protiv njega pokrenuta anonimna krivična prijava - kaže dr Gojković.

Budimo solidarni i jedinstveni

Na pitanje o peticiji da se smeni krizni štab, dr Gojković kaže da je Srbija demokratska država i da svako ima pravo da ima svoj lični stav. Među potpisnicima je, kako kaže, mnogo stručnih i marljivih lekara, a da je štab otvoren za sve vrste sugestija, primedbi i želi da se pomogne sistemu i štabu.

- U štabu rade naši najeminentniji stručnjaci sa medicinskih fakulteta iz Srbije, radne grupe Ministarstva i svi su dobro došli da pomognu. Apelujem da budemo jedinstveni, solidatni i da shvatimo da se nalazimo u ozbiljnoj istorijskoj prekretnici, a na zdravstvenim radnicima je da budu dostojni profesije i dorasli izazovima - kaže dr Gojković.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

O ceni vakcine rano govoriti

Na pitanje o ceni vakcine i da li se o njoj razgovaralo, dr Jovanović kaže da je rano govoriti o vakcini uopšte, a kamoli o ceni.

- Bilo je navoda u medijima o ceni ako bude raspoloživa na teritoriji naše zemlje, ali je o tome rano govoriti. Jasno da ćemo primeniti vakcinaciju kada ona dođe i ona će biti deo imunizacije - kaže dr Jovanović.

Nemamo podatke o ponovnom zaražavanju Kovidom u Srbiji

Kada je reč o podatku da je 400 pacijenata u Rumuniji ponovo zaraženo koronavirusom, dr Jovanović kaže da ne može sa sigurnošću reći da i kod nas ima takvih slučajeva, jer prema evidenciji takvih podataka kod nas nema.

Ima pacijenata koji su negativni na testu, a imaju sve simptome koronavirusa

Govoreći o tome da postoje pacijenti koji imaju simptome koronavirusa, a negativni su, dr Gojković kaže da od početka postoje takvi pacijenti, a neki čak imaju i teške kliničke slike.

- Nekada se desi da tek nakon 4. ili 5. testiranja test pokaže da je pozitivan na koronavirus. Zato mora postojati praksa i iskustvo koje pomaže stručnjaku da utvrdi o čemu je reč. Naši lekari već "sa vrata" mogu da prepoznaju o čemu se radi. PCR je neophodan, ali se leči pacijent, a ne test nalaz - objašnjava pokrajinski sekretar.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Nepoverenje u vakcinu je problem u najavi

Kada je reč o tome da oko 40 odsto građana ne veruje u vakcine, dr Gojković kaže da je ovo "veliki problem u najavi".

- Naše najveće tekovine medicine u 20. veku su antibiotici i vakcina, mnogo je više preminulih od bolesti nego od ratova i svi moramo da radimo na tome da objasnimo da je vakcinacija ključna stvar - kaže Gojković.

U najskorije vreme očekujemo da privatne laboratorije počnu da testiraju

Na pitanje kada bi građani Srbije mogli da očekuju da privatne ustanove testiraju građane na Kovid, dr Gojković kaže da su neke već podnele inicijativu, a da komisija koja je oformljena od strane ministra zdravlja Zlatibora Lončara razmatra te predloge.

- U najskorije vreme će deo ovih ustanova, tačnije koje ispunjavaju postavljene kriterijume, početi da testiraju građane na koronavirus - kaže dr Gojković odgovarajući na pitanje portala Pink.rs.

#Palata Srbije

#koronavirus