AKTUELNO

U bolnicama u Srbiji uglavnom su ozbiljniji slučajevi nego ranije, vidi se da je bolest sistemskog karaktera i da deluje na koagulacioni sistem, rekao je za Pink zamenk direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

"U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu", rekao je Janković.  

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu. 

On je rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji. 

"Imali smo smrtni ishod trudnice u petom, šestom mesecu trudnoće, što pokazuje da kovid-19 ne bira ni starosnu strukturu, ni pol", rekao je Janković.

Janković je rekao da je i dalje nepoznanica kompleksna klinička reprezentacija, kao i da često dolazi do popuštanja jetre i bubrega.

On je naveo da su u svim bolnicama pune jedinice intenzivne nege.

Janković je rekao da se događa da se osobi koja čeka rezultate testa stanje pogorša i da ta osoba ne ide u poluizolaciju, već u bolnicu ako ima kliničku sliku koja ukazuje na kovid-19, a koja se vidi iz rentgena.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han. 

 "Ako se nastavi ovaj trend bez nekog značajnijeg povećanja broja prijema, mislim da ćemo vrh pika koji očekujemo pretpostavljam krajem nedelje dočekati sa dovoljno kapaciteta", rekao je Janković. 

#Niš

#Radmilo Janković

#koronavirus