AKTUELNO

"Obistinile su se naše najsumornije slutnje..."

Porodilja (27) iz okoline Niša koja je danima bila na respiratoru u sedmom mesecu trudnoće, preminula je jutros u KC Niš. Prema rezultatima testova, ona nije bila kovid pozitivna, ali je imala sve simptome koji su ukazivali na ovu infekciju.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja ploda, lekari niškog Kliničkog centra tokom jučerašnjeg dana trudnicu su porodili carskim rezom. Žena je na svet je donela dečaka, međutim, on je ubrzo po rođenju preminuo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Obistinile su se naše najsumornije slutnje... lekari, anesteziolozi, ginekolozi u KC Niš izgubili su bitku za život majke iz Doljevca koja je prethodnih deset dana bila u zaista lošem opštem stanju – izjavio je za Pink dr Radmilo Janković, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Niš.

Kaže da su lekari činili sve što je moguće da njeno stanje održe stabilnim što duže, a kako bi trudnica došla do 32. nedelje trudnoće, kada bi porođaj carskim rezom bio prihvatljiviji. Nažalost, stanje trudnice juče se naglo pogoršalo.

- Nakon porođaja carskim rezom, ona je bila u životno ugrožavajućem stanju, na mehaničkoj ventilaciji i sa sistemskom manifestacijom bolesti. Vraćena je na odeljenje intenzivne nege i, nažalost, jutros je izgubila bitku za svoj život. Težak je dan za sve nas u Kliničkom centru – kaže dr Janković.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su u KC smeštene još dve trudnice, od kojih je jedna u teškom stanju i daleko od termina porođaja.

- Ona se nalazi na mehaničkoj ventilaciji i pod 24-časovnim je monitoringom. Druga trudnica je u našem stacionaru, njeno stanje je stabilno i nema indicija da će se posebno komplikovati – kaže dr Janković, dodajući da virus „ne bira“.

U kovid bolnici KC Niš je, kako kaže, smešteno 17 dece, na sreću, svi su sa blažim kliničkim slikama.

#Klinički centar Niš

#Radmilo Janković

#trudnica