AKTUELNO

U okviru „Novog jutra“ emitovan je devetominutni prilog „Kuća laži“ o „mirnim“ protestima u Srbiji u kojem su prikazane sve dosadašnje demonstracije dela opozicije - od 2017. godine kada su napadnute novinarke televizije Pink, preko demoliranja Trga Republike, do pre nekoliko dana – kada su pripadniku policije ispred Skupštine Srbije slomljene obe noge.

U prilogu su hronološki prikazani svi protesti opozicije koja je okupljena oko Saveza za Srbiju u prethodne tri godine.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović je naveo da je na mirnim demonstracijama povređeno 100 policajaca – od preloma obe noge, do uboda.

- Na policiju su bacali ograde, kamenice...To nigde na svetu nije dopustivo. Svi oni koji su to radili bili bi na dugim zatvorskim kaznama za koje se kao gradonačelnik zalagao baš Dragan Đilas – rekao je Milovanović.

Policija je, prema njegovim rečima, reagovala mirno, na svoju štetu.

 - Ni jedna policija ne bi ovoliko trepala huligane, da uopšte ne ulazimo u razloge protesta – rekao je Milovanović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da se i na nedavnim protestima vidi velika količina nasilja, želje da se razore institucije i simboli države. Veliki je napor učinjen da se destruiraju institucije i da se stvori anarhična situacija, u kojoj se čeka neki incident ovih koji izazivaju to nasilje.

- Oni se sve vreme nadaju da će, gurajući ovu decu i mladiće ispred sebe, pasti neka žrtva, dok kukavički stoje pozadi kako bi iz toga politički profitirali – rekao je Krstić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da imamo na delu kontinuitet nasilja dela opozicije koja je okupljena oko Dragana Đilasa i to traje već godinama.

- Oni sve ovo vreme pokušavaju da se nekim vansistemskim merama bore protiv vlasti istovremeno rušeći državu. Oni ne prave baš nikakvu razliku između države i vlasti. Oni razmišljaju da što je gore državi, biće gore Aleksandru Vučiću, a bolje opoziciji – rekao je Rajić.

#Nasilje

#protesti