AKTUELNO

U borbi protiv koronavirusa pominje se i vitamin D i preporučuje se izlaganje suncu, jer se na taj način on stvara, međutim preterano sunčanje nije zdravo. Tim povodom dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, apeluje da se Suncu ne izlažemo previše.

Dr Dokmanović kaže da D vitamin jeste bitan i da smo trenutno svi u blagom deficitu jer je bila duga zima, a onda smo bili malo zatvoreni, te smo iscrpeli svoje zalihe.

- On jeste bitan za imunitet i kolege imunolozi savetuju nekih 10-15 mikrograma svakodnevno uz vitamin C, dva puta po 1.000 miligrama, kao prevenciju. Vitamin D je zaista bitan za funkcionisanje imunog sistema - rekla je Dokmanović za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, zbog važnosti vitamina D preporučuje se blago i pažljivo izlaganje suncu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da biste stvorili zalihe vitamina D potrebno je u majici bez rukava da šetate nekoliko puta nedeljno po desetak minuta - pojasnila je Dokmanović i dodala da treba čuvati lice od sunca da ne bi prerano ostarili.

Dr Dokmanović savetuje da pre uzimanja nekih većih doza vitamina treba proveriti koliko ga ima u organizmu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je navela i da vitamina D ima u ishrani, na primer u kokošijim jajima i pojasnila da bi za potreban dnevni unos trebalo pojesti 20 jaja.

- Ima ga u lososu, pečurkama, tunjevini, sardinama - rekla je Dokmanović.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Dermatolog

#Koža

#Nevenka Dokmanović

#sunčanje