AKTUELNO

Mnoge zemlje odlučile su da pooštre i vrate na snagu vanredne mere zbog intenzivnijeg širenja korona virusa, prenosi BBC.

Za samo nekoliko nedelja u Brazilu su se promenila trojica ministara zdravlja zbog neslaganja sa predsednikom Žairom Bolsonarom i njegovim načinom vođenja borbe protiv širenja korona virusa.

U toj zemlji je do sada potvrđeno više do 270 hiljada slučajeva i oko 20 hiljada novih u poslednja 24 sata.

Iako stručnjaci upozoravaju da Brazil nije ni blizu da dostigne vrhunac epidemije, posebna briga vlada zbog veoma brzog širenja zaraze u siromašnim četvrtima i među starosedelačkim stanovništvom.

Upozorenja stižu i od stručnjaka u SAD.

Doktor Entoni Fauči izjavio je danas pred američkim senatorima da neće biti iznenađen ukoliko dnevni broj obolelih u SAD dostigne cifru od 100 hiljada.

"Jasno je da u ovom trenutku ne kontrolišemo situaciju", izjavio je doktor Fauči i upozorio da veliki broj Amerikanaca ne sprovodi mere zaštite - ne nose maske i ne drže propisanu fizičku distancu.

Zbog povećanog broja zaraženih u SAD, u Njujorku će biti pooštrene mere, najavljeno je iz kabineta gradonačelnika Bila de Blazija. 

Gevin Njusom, guverer države Kalifornije u kojoj je zabeležen najveći porast novoobolelih, namerava da uvede zabranu rada barova u 19 kalifornijskih okruga u kojima živi više od 70 odsto građana te savezne države.

U Džorddžiji je uvedeno obavezno nošenje zaštitnih maski, dok je na Floridi najavljno odlaganje svih neprioritetnih medicinskih intervencija zbog "porasta broja obolelih od kovida-19".

Danas je u Indiji preminulo 507 ljudi, što je najveći pojedninačni broj preminulih od kovida-19 u jednom danu. Peti dan za redom broj novoobolelih u Indiji je veći od 18 hiljada i vlada apeluje na građane da nose maske i da izbegavaju okupljajnja.

U većini zemalja zapadnog Balkana nošenje maski u zatvorenom prostoru je obavezno, a građani su upozoreni da zbog porasta broja obolelih drže propisanu fizičku distancu i izbegavaju veća okupljanja. 

U Crnoj Gori je registrovan porast broja novoobolelih tokom poslednje dve nedelje - ukupno 250 novih slučajeva, 28 u poslednja 24 sata, u Federaciji BH danas 110 novoobolelih, a u Hrvatskoj 54.

#koronavirus