AKTUELNO

Ona kaže da je u završnoj fazi i Zakon o platama zaposlenih u AP i jedinicama lokalne samouprave.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je izjavila danas da će uskoro biti donet Zakon o platama zaposlenih u autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama, što je prvi korak ka novom sistemu platnih razreda, koji će početi da fukcioniše od početka 2018.

- Ideja o platnim razredima se nastavlja i važan je deo sektorske budžetske podrške i značajna sredstva od EU možemo da dobijemo kada završimo taj jako težak deo reforme - naglasila je Brnabić.

Kako kaže, u završnoj fazi je Zakon o platama zaposlenih u AP i jedinicama lokalne samouprave pošto su o tome prošle nedelje završili konsutlacije sa Ministarstvom finansija.

- Sada idemo u proces usvajanja na vladi, a onda i u skupštini i to je prvi značajan korak koji nas uvodi u taj sistem plata. Nakon toga do juna treba da završimo katalog radnih mesta i do kraja godine šifrarnik radnih mesta usvojimo sa katalogom i da sednemo sa sindikatima i dogovorimo se oko sistema plata - naglasila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Prema njenim rečima, najteži deo posla će biti da se nađe optimalan način upravljana ljudskim resursima, a pre svega vrednovanja uspeha i rada u javnoj upravi odnosno u lokalnim samoupravama i na republičkom nivou.

- Moramo da poromenimo način vrednovanja uspeha. Sada imamo sistem vrednovanja od jedan do pet i više od 90 odsto je ocenjen sa pet, što znači da taj sistem ne funkcioniše i da moramo da ga menjamo. Do septembra ili oktobra ćemo to završiti kako bi ceo sistem zatvorili do kraja godine i od 1. januara krenuli da radimo u novom sistemu -objašnjava Brnabić.

#Ana Brnabić

#Plata

#Zakon

'