AKTUELNO

Incident koji se desio u bolnici u Belgorodu zabeležen je na video snimku, koji je emitovala državna televizija.

Na snimku se vidi kako hirurg Ilja Zelendinov u bolnici u Belgorodu, oko 450 kilometara jugozapadno od Moskve, udara i vuče 56-godišnjeg Jevgenija Bahtina.

Pacijent, koji je na snimku bez majce, pre toga je tokom pregleda šutnuo medicinsku sestru.

Zelendinov je pitao Bahtina zašto je pipao sestru,  gurnuo ga kroz vrata, a kad se pacijent vratio u sobu, udario ga je u lice, i oborio na pod.

Doktor je potom nastavio da bije drugog čoveka koji je pritrčao da pomogne Bahtinu.

Nekoliko minuta kasnije bolničko osoblje je shvatilo da Bahtin leži na zemlji ne pomerajući se, i počelo je da ga reanimira.

- Uzrok smrti žrtve je povreda lobanje i moždane mase, nastala pošto je potiljkom udario u tvrdi pod – saopštio je belgorodski istražni komitet.

Zelendinov je osumnjičen za ubistvo iz nehata i može da bude osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora.

Istražitelji su pojasnili da je optužnica protiv doktora relativno blaga, jer nije bilo osnova da se kaže da je namerno hteo da ubije pacijenta.

Zelendinov je pušten da se brani sa slobode.

Video snimak incidenta datiran je na 29. decembar, ali se, kako navodi Gardijan, postavlja pitanje zašto je tek danas objavljeno da je pokrenuta istraga, i to pošto je klip emitovan.

Istražni organi su naveli da su istragu pokrenuli dan posle incidenta, kada je bolnica prijavila smrt pacijenta, a autopsija utvrdila da ju je izazvala povreda glave koju je Bahtin zadobio.

Državna televizija je prenela da je ministarka zdravlja Veronika Skvorcova naredila istragu na federalnom nivou.

Gardijan navodi da pacijenti u Rusiji imaju malo šansi da dobiju odštetu zbog lekarske greške. Prošle godine je dvoje ljudi ubilo lekare za koje su verovali da su svojim greškama izazvali smrt njihovih bližnjih. Obojica napadača su se potom ubila.

Autor: G.N.

'