AKTUELNO

U periodu nakon porođaja može doći do uznemirenja, depresije, raznih psihoza, pa čak i do šizofrenije, kažu stručnjaci.

Kao što je trudnoća drugo stanje, i mozak je u drugom stanju, pogotovo posle porođaja, kaže za Pink Jovan Marić, neuropsihijatar, govoreći o okidačima za čedomorstvo.

Vanbračna trudnoća je, kako dodaje, neretko razlog da se dete ostavi ili ubije, a tu je i strah od neadekvatnog materinstva. U post-partalnom periodu, koji traje i mesec dana nakon porođaja, može doći do uznemirenja, depresije, raznih psihoza, pa čak i do šizofrenije. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ubistvo deteta pri porođaju regulisano je našim krivičnim zakonikom i, za razliku od ostalih ubistava, ovo se tretira kao privilegovano, odnosno lako ubistvo, kaže advokat Gordana Božilović Petrović.

- Ovo krivično delo može da izvrši samo majka nad svojim detetom i to prilikom porođaja ili neposredno nakon porođaja, a usled psiho-fizičkih promena nastalih usled porođaja. Zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora – navodi advokat za Pink. 

Foto: Pixabay.com

Podvlači da samo majka može izvršiti ovo krivično delo, a da svako drugi ko je podstrekač, saizvršilac i slično, odgovara za teško ubistvo, za koje je zaprećena i doživotna kazna zatvora.

Advokat kaže da advokati veštačenjem utvrđuju da li je tokom ubistva bilo poremećaja, a na osnovu ovog stručnog mišljenja zasniva se ceo slučaj. Osnovni uslov za postojanje ovog krivičnog dela jeste da je dete rođeno živo, odnosno da je porođaj krenuo. 

- Delo se može izvršiti na više načina, a suština je da se radi o tek rođenom detetu ili detetu u fazi porođaja, te da delo vrši majka – kaže advokat. 

Foto: TV Pink Printscreen

Marić kaže da čedomorstvo nije toliko čest slučaj kod nas, a da se za utvrđivanje okolnosti koje su do njega dovele prati tzv. uzdužni presek ličnosti.

- Posmatra se početak trudnoće, brak, da li je on adekvatan, da li je roditeljstvo adekvatno, da li će supružnik pomoći, da li je dete željeno... Gleda se čitav niz stvari kako bi se utvrdilo šta je dovelo do čedomorstva – kaže Marić. 

Božilović Petrović objašnjava koje žene su, prema praksi, najčešće u stanju da počine čedommorstvo. 

- Najčešće se radi o mlađim osobama koje nemaju zaštitu, koje nemaju supružnika ili porodičnu podršku. Uglavnom su to žene iz slabijeg socijalnog miljea, sa nižim ili srednjim procentom inteligencije, osobe koje nisu na zaposlenju, koje nisu na višim pozicijama... Dakle, osobe koje se same sa sobom osećaju nesigurno, koje su nezaštićene i bez podrške – kaže Božilović Petrović. 

#Gordana Božilović Petrović

#Jovan Marić

'