AKTUELNO

Nakon brojnih simptoma i desetak dana muke, došlo je dotle da više nije mogao da se pomeri.

Kada je Džek Mekmorou (14) sredinom aprila primetio osip na šakama, ni on, ni njegovi roditelji nisu mislili da je u pitanju nešto ozbiljno. Pretpostavili su da je to reakcija na silna sredstva za dezinfekciju ruku koja je koristio tokom pandemije korona virusa.

Kada su se tinejdžeru iz njujorške četvrti Kvins zamaglile oči, roditelji su mislili da je to zato što provodi previše vremena za kompjuterom, ali onda su se pojavili i bolovi u stomaku i mučnina, tako da više nije mogao da jede. Na kraju je dobio visoku temperaturu, a lekar mu je prepisao antibiotike.

Deset dana kasnije stanje mu se još više pogoršalo, pa su se dotadašnjim simptomima pridružili i suv kašalj i metalni ukus u ustima. Sve dok jednog jutra više nije mogao da se pomeri.

Tek je drugi test na kovid-19 bio pozitivan

- Imao sam jake bolove, bio je to probadajući, pulsirajući bol. Kao da mi je neko ubrizgavao vatru u vene – kaže Džek za „Njujork tajms“.

Njegov lekar je rekao roditeljima da ga hitno vode u Bolnicu „Vajl Kornel“, gde su mu izmerili veoma nizak pritisak, ubrzan rad srca i temperaturu od 40 stepeni Celzijusa. Na stopalima mu je izbio osip, simptom koji su imala mnoga zaražena deca u Španiji. Prvi test na kovid-19 bio je negativan, ali je ponovljen na insistiranje lekara. Ovoga puta bio je pozitivan, prenosi austrijski "Hojte", pozivajući se na CNN.

Simptomi Kavasaki sindroma kao odložena posledica infekcije koronavirusom

Premešten je u Dečju bolnicu „Morgan Stenli“, gde mu je otkriven vaskulitis: prejaka reakcija imunološkog sistema izaziva zapaljenje krvnih sudova u celom telu i ometa cirkulaciju.

I druga deca u bolnici imala su slične simptome, ali nisu svi bili pozitivni na korona virus. Kasniji testovi su, međutim, pokazali da su svi razvili antitela na kovid-19, pa lekari pretpostavljaju da su već „preležali“ bolest, ali da su se simptomi Kavasaki sindroma pojavili kao odložena posledica.

Sterodi su pomogli

Džek je skoro nedelju dana ležao na Odeljenju intenzivne nege i bio je priključen na aparat za disanje. Tek kad su lekari posegli za steroidima, koji imaju protivupalno i imunosupresivno dejstvo bilo mu je bolje. Proveo je još nedelju dana u bolnici, nakon čega je otpušten, ali je još izvesno vreme i dalje uzimao steroide i lekove za razređivanje krvi i redovno dolazio na kontrolu srca.

Umrlo najmanje petoro dece

Već nekoliko nedelja raste broj teških slučajeva korona virusa kod dece i omladine, pre svega u žarištima epidemije, poput Njujorka, Španije i Italije. U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švajcarskoj takođe je bilo slučajevima među mladima koji su imali simptome Kavasaki sindroma, a u Njujorku i okolini zabeleženo je više od stotinu slučajeva.

U Evropi se sindrom pojavio krajem prošle nedelje kod ukupno 230 dece uzrasta do 14 godina, saopštilo je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Najmanje petoro dece, troje u Njujorku i po jedno u Francuskoj i Velikoj Britaniji, umrlo je od Kavasaki sindroma.

#Kavasaki sindrom

#deca

#lečenje

'