AKTUELNO

Karakteristika koronavirusa je da se brzo i lako širi, posebno u zatvorenim kolektivima, a neadekvatno preduzete mere omogućile su da Vranje postane novo žarište, objašnjava epidemiolog.

Jučerašnji podaci pokazuju veći broj obolelih, ali ne zbog širenja virusa u opštoj populaciji, već širenja u okviru jednog kolektiva (fabrici nameštaja u Vranju), kaže za Pink prof. dr Darija Kisić Tepavčević. U Vranju je, inače, registrovano novo žarište koronavirusa, a najviše zaraženih je upravo u fabrici nameštaja. U ovom gradu od Kovida-19 obolele su 52 osobe i kovid bolnica je ponovo aktivirana.  

- Očigledno je da predviđene mere prevencije nisu preduzete, a ovi podaci pokazuju nam da se virus i dalje vrlo jednostavno širi u zatvorenom kolektivu. S druge strane, način manifestacije infekcije je ono dobro u svemu lošem – kaže dr Tepavčević i objašnjava da gotovo svi pozitivni u ovoj fabrici imaju blage, ili nikakve simptome, što je dobar pokazatelj i govori nam da će se prokružavanje virusa desiti kroz blaže forme bolesti. Pet od 52 zaražnih ima, kako kaže, simptome zapalenja pluća. 

Ponavlja da se virus jednostavno širi i da, iako izaziva blage simptome, ne treba dopustiti njegovo širenje u populaciji, jer je individualno kako će se ponašati u organizmu. 

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Na pitanje o mogućem ponovnom uvođenju pojedinih restriktivnih mera, dr Kisić kaže da nikada nije bila za kaznenu politiku, ističući da zdravlje mora biti na prvom mestu svakome od nas. Kaže da je nošenje maske jako važno, pogotovo u zatvorenom prostoru, u kojem boravi veći broj ljudi.

- Očigledno je da nošenje maske, pogotovo zimi, treba da nam postane rutina – kaže epidemiolog. Iako je vanredno stanje ukinuto, kako kaže, i dalje se radi aktivan nadzor, uz pomoć kojeg je i otkriveno žarište u Vranju i širenje virusa u fabrici. 

Ističe da zaposleni u ovom kolektivu praktično nisu imali simptome, da mnoge zemlje i ne testiraju one bez simptoma, a da srpska struka i dalje radi, možda čak i intenzivnije, vršeći brojna istraživanja i aktivan nadzor. 

- Aktivan nadzor je i aktivno traganje, odnosno nismo pasivni i ne čekamo da se nama jave oboleli, već ih sami otkrivamo – kaže dr Kisić Tepavčević.

Kada je reč o testiranju kolektivnog imuniteta u Srbiji, kaže da je sigurno da on postoji, da nije jednak nuli, ali da nije ni 60 odsto, odnosno dovoljan da nas zaštiti od epidemijskog širenja bolesti. Slovenija je, kako kaže, radila istraživanje na dobrovoljcima i, prema preliminarnom rezultatu, stepen kolektivnog imuniteta je manji od tri odsto. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su ipak proglasili ukidanje epidemije jer nema epidemijskog širenja. Uskoro ćemo i mi saznati preliminarne rezultate, koji će biti merilo za to kakve protivepidemijske mere da uvedemo i organizujemo na jesen. Identifikovaćemo uzrasne grupe koje su pod rizikom i na osnovu toga ćemo preduzimati korake – kaže dr Kisić Tepavčević. 

Ističe da drugog talasa virusa neće biti samo ako ga „nekim čudom ubiju, recimo, vremenski uslovi“. 

- Ako igde na svetu opstane virus, velike su šanse da ćemo imati drugi talas, koji neće biti jak kao prvi, osim ako se virus ne izmeni i ne stvori se novi soj – kaže epidemiolog.

Kada je reč o očekivanjima od broja obolelih za danas, ona kaže da se čekaju rezultati testiranja potencijalno zaražnih u Vranju, gde trenutno postoji žarište. Ovde, kako kaže, postoji mogućnost da se registruje veći broj obolelih.

- Nadamo se da, osim Vranja, neće biti novih iskakanja - kaže dr Kisić Tepavčević.

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

<
'