AKTUELNO

Skupština Srbije razmotriće danas Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice parlamenta Maje Gojković, poslanici će razmatrati i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije. 

Sednica će biti održana u Domu Narodne skupštine sa početkom u 10 sati.  

Parlament je pre šest dana potvrdio odluku o uvođenju vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada, uz supotpis predsednika, donela za vreme vanrednog stanja. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa virusom korona neće ostati na snazi. 

- Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta. 

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je nedavno da se ukida vanredno stanje u Srbiji, ali da ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i pandemija od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere. 

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. 

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna. 

#Skupština

#koronavirus

<
'