AKTUELNO

Situacija u turizmu ove zemlje nije ni približno dobra.

U momentu kada je buduće letovanje, čini se nadohvat ruke, mnogi turisti strepe od toga šta će Vlada Grčke odlučiti u pogledu otvaranja granica, odnosno hotela i turističkih mesta. Mnogo je informacija u opticaju, a pojedine su zaista oprečne.

Dok jedni tvrde da će Grčka otvoriti granice za turiste iz pojedinih zemalja, uključujući i Srbiju, dotle drugi iznose "proverene" tvrdnje da će testiranje biti obavezno na granicama, te da će svaki turista morati da ima takozvani zdravstveni pasoš, kojim će dokazati da nije zaražen korona virusom. Zaista previše informacija, ako ćemo da budemo iskreni, a malo njih je iz pravih izvora.

Situacija u Grčkoj, što se tiče pandemije korona virusa je, reklo bi se - pod kontrolom, čak se i počinje sa popuštanjem mera.

Međutim, situacija sa turizmom ove zemlje nije ni približno dobra.

Foto: Pixabay.com

Kako navodi portal Ta Nea, skoro 3.000 hotela širom zemlje neće biti otvoreno, dok istovremeno mnogi valsnici odlučuju da prodaju svoje objekte. Mahom su to hoteli, čiji smeštajni kapaciteti su manje ili srednje veličine, te vlasnici procenjuju da sa očekivanom, relativno malom popunjenošću smeštajnih kapaciteta, neće moći da opstanu na tržištu.

Dostupni podaci su pokazali da je u toku 2019. godine turizam u Grčkoj zabeležio rekordnu zaradu, pa se u poređenju sa tom godinom, ove očekuje gubitak od čak 60 procenata. Sve to pod pretpostavkom da se hoteli zaista otvore do jula, o čemu se već govori i naravno da zemlja otvori granice za turiste iz mnogih zemalja.

Cene u grčkim hotelima, vrlo verovatno neće biti iste kao ranije.

Tačnije, sve zavisi od toga o kakvom se hotelu radi. Ako određeni objekat uspe da ispuni sve dostupne kapacitete, pretpostavlja se da neće biti razloga da i cene budu više nego inače.Međutim, problem sa povišenim cenama može da se javi u hotelima koji ne budu uspeli da popune sve kapacitete, mada je još uvek rano o tome govoriti.

U Grčkoj se očekuje da nakon 1. maja Vlada izađe sa predlogom novih mera, koje bi trebalo da idu u smeru popuštanja. Prema dosadašnjim najavama, škole i vrtići će biti zatvoreni do 11. maja, a nakon prvomajskih praznika je očekivano da bude dozvoljen rad određenim radnjama, ali će svakako biti obavezno poštovanje takozvanog socijalnog distanciranja.U svakom slučaju moramo sačekati zvanične odluke institucija zemlje, a onda i hotelijera, za koje se pretpostavlja da će od jula meseca biti u prilici da otvore vrata svojih objekata turistima.

#Putovanja

<
'