AKTUELNO

Svi su izgledi da bi Nemačka mogla da se vrati na strože mere izolacije nakon najnovijeg porasta stope reproduktivnosti virusa.

Ova zemlja je polako ublažavala svoje karantinske mere, nakon što se kotirala daleko bolje od evropskih suseda, čemu je, osim izolacije, doprinela i agresivna politika masovnog testiranja.

Međutim, stopa reprodukcije virusa u zemlji - poznata kao broj "R" - koja meri koliko ljudi zarazi jedna osoba inficirana virusom Covid-19, sada je odskočila na 1, a do nedavno je bila 0,7 .

To zapravo znači da jedna inficirana osoba može da inficira još jednu osobu, što je više u odnosu na raniji period ovog meseca. Iako deluje da je reč o nijansama, ova promena uznemirila je nemačke stručnjake.

Broj novozaraženih u Nemačkoj u ponedeljak je porastao za 1.018, u utorak za 1.144, a zemlja sa više od 160.000 zaraženih i 6.324 umrlih se već priprema za drugi talas pandemije.

I kancelarka Angela Merkel upozorila je na porast stope reprodukcije virusa, dodajući da očekuje da će još napredovati, ali samo malo iznad broja 1. Međutim, svaki miliprocenat je važan i može da odredi sudbinu zemlje, posebno u atmosferi "olabavljenih" mera.

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man

- Ako stignemo do tačke u kojoj svaki pacijent inficira 1,1 osobu, do oktobra ćemo se vratiti na granice našeg zdravstvenog sistema u pogledu kreveta za intenzivnu negu. Međutim, ako dođemo do 1,2 tada ćemo već u julu imati puni kapacitet našeg zdravstvenog sistema2 - upozorila je Merkelova.

Ona je pozvala je Nemce da pokažu izdržljivost i disciplinu da bi se probili kroz pandemiju koronavirusa koja je "još uvek na početku".

Nemačka je zbog svega i dalje u pripravnosti da vrati najstrože mere, tim pre što je Merkelova zabrinuta da se Nemci neće držati preporuka za socijalno distanciranje nakon što su se savezna i regionalne vlade dogovorile da ove nedelje ponovo otvore neke prodavnice.

"Na tankom smo ledu, rekla bih veoma tankom", rekla je pre nekoliko dana kancelarka u obraćanju u Bundestagu.

#Nemačka

#koronavirus

<
'