AKTUELNO

U protekla 24 sata testirano 3.614 od kojih je 233 pozitivno na koronavirs.

- U protekla 24 sata testirano 3.614 od kojih je 233 pozitivno na koronavirs. Na respiratorima se nalazi 85 pacijenata. Ukupno je testirano 69.917. A u poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba, tri muškog i tri ženskog, a ukupan broj je 162 - saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Izlečeno je 1.209 osoba.

Kako je ona navela smrtnost koronavirusa u srbiji iznosi 1,92 odsto.

- Ovo su bili osnovni podaci koji nam govore o opterećnju kovidom19 u Srbiji. Ukupan vbroj testirnaih je nešto manje nego prethodnih dana. To je zabog toga što je manji broj osoba odlazio kod lekara ili nije imao indikacije za odlazak - kaže ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Među preminulima, četvoro mrtvih iz Gerijatrijskog centra u Nišu

Dodaje da je ukupan broj preminulih u Srbiji stabilan i da su u pitanju starije osobe sa drugim pridruženim oboljenjima.

- Ovo je takođe i jedna od pokazatelja koji nam govori kako se virus ponaša u populaciji starih koje smo do ovog momenta uspeli da zaštitimo - navela je Kisić.

- Nije popularno ono što ću sada da kažem. Poželeli smo se druženja i izlazaka, nikome od nas nije prijatno niti sa oduševljenjem prihvatamo činjenicu o vraćanju u onakve načine ponašanja na koje smo navikli. Apelujem da se strpimo još malo, da još malo izdržimo i da se ponašamo kao prethodnih dana. Izvesno je da vidimo kraj ovakvog epidemijskog toga, i da uđemo sa što boljim kolektivnim identitetom u neke buduće dane - upozotava Kisić.

Ona je na pitanje o zaraženim osobama u gerijatrijskoj ustanovi u Negotinu ponovila da je smrtnost kod starijih pacijenata visoka i dodala da u ovakvoj populaciji lakše dolazi do fatalnog ishoda.

 - Kada je u pitnaju Negotin, tu je transportovano 47 korisnika u klinički centar Niš gd eje izvršena trijaža. Njih je 37 transportovano u kovid bolnicu u Soko banji, ostaka u Nišku banju i u KC Niš - navodi ona.

Upozorila je da su ovakve situacije mogle da se spreče i objasnila da nam je svima poznato koje su posledice ulaska virusa u ove ustanove.

Dodala je da su se pojavila nova žarišta.

Najveća žarišta su u onim mestima gde se otkrije prisustvo virusa u gerijatrijskim centrima

- Od samog početka mi smo upozoravali na sam tok bolesti kod starijih osoba. To su najčešće kliničke slike koje se viđaju i imaju nepredvidiv tok. Trebali bismo i dalje da vodimo računa - kaže Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović.

Na početku smo kraja epidemije

Kako je naveo, ni u kom slučaju ne smemo da se otpuštamo.

- Mi jesmo na početku kraja epidemije, ali smo još daleko od samog kraja epidemije - upozorio je Stevanović.

#koronavirus

<
'