AKTUELNO

Srpski reditelj smatra da bi da je bilo ruskog predsednika Jugosloveni imali priliku da glasaju o sudbini SFRJ.

Emir Kusturica pojašnjava da je Vladimir Putin vodio Rusiju devedesetih godina prošlog veka, narodi u Jugoslaviji bi u vreme njenog raspada sigurno imali priliku da glasaju da li žele da podele svoju zemlju ili da nastave da žive u jedinstvenoj državi.

- Sirijska vlast je srećna što ima Vladimira Putina na svojoj strani i verujem da će ruska vojska spasti Siriju. Da kažem jednostavno, ili imate (sistem protivvazdušne odbrane) S–400, ili nemate - rekao je Kusturica u intervjuu veb–sajtu „Polit navigator“.

Kusturica je o Siriji rekao da pri postojećem stanju međunarodnih odnosa, samo Rusija može da dovede stvari u red i da reši sukobe u toj zemlji.

On smatra da će već do maja kriza u Siriji biti rešena, kada će sirijski narod dobiti mogućnost da glasa i odluči da li želi da Bašar el Asad ostane predsednik, ili će izabrati nekog drugog.

Istovremeno, za engleske konzervativne lidere, kao i mnoge francuske i nemačke rukovodioce, Turska i dalje služi kao kočnica za dolazak Rusa u Evropu, pogotovu kada je reč o energetici.

Što se tiče Evrope, Kusturica smatra da će njena sudbina i - ove godine ostati u rukama te sile, koja nastoji da uništi njen identitet, a Zapad se neće pomiriti sa činjenicom da sibirske naftne bušotine još uvek nisu u rukama Šela i drugih zapadnih kompanija.

Kusturica se osvrnuo i na migrantsku krizu rekavši da ona nije nastala sama od sebe, već da je „neko to skuvao“.

- Zašto svi ti migranti napuštajući Siriju, koju sistematski uništavaju kao nekad Jugoslaviju, ne ostanu u Turskoj, ili pak ne odu u Saudijsku Arabiju? Hrišćanima koji su naselili Bliski istok još od početka hrišćanstva sada preti istrebljenje - naveo je režiser.

Autor: G.N.

'