AKTUELNO

Da li je postignut kontinuitet u ekonomskom razvoju i da li se može očekivati bolji život pitanja su za sagovornike.

Zaustavljen rast javnog duga, smanjen fiskalni deficit i poboljšan kreditni rejting Srbije - o tome šta ovi ohrabrujući rezultati znače za naš život, koliko situacija u regionu utiče na srpsku ekonomiju, govore predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.

Srbija na dobrom ekonomskom putu

Premijer Srbije istakao je da je Vlada od početka krenula u reforme, koje su bile jako bolne, ali je urađeno mnogo dobrog.

- Imamo punu makroekonomsku stabilnost, smanjen deficit do neočekivanog nivoa, imamo drastično smanjenje nivoa nezaposlenosti. Međutim, još nismo na evropskom proseku, ali ga očekujemo do kraja 2018. godine - rekao je premijer, dodajući da je Srbija napredovala na Duing biznis listi - sa 91. na 47. mesto.

Vučić je rekao da je ovo važan temelj uređenje ekonomije. Nedostaje reforma javnih preduzeća, koja je započeta pomacima u Železnici, te da je najveći problem u javnim preduzećima EPS.

Profesor Đuričin smatra da još nema opuštanja, iako je ekonomija Srbije na uzlaznoj putanji. Dug je, kako smatra, veliki, ali ga nije napravila ova vlada, a može se smanjiti održivim razvojem.

- Zaboravljamo od čega smo startovali, od nezaposlenosti od 24 procenata. Sada smo postigli manju nezaposlenost od 90-ih godina - rekao je Đuričin.

Srbija ima istorijsku šansu da krene napred bržim rastom, smatra on, dodajući da je ova Vlada prišla rešavanju problema na koncepcijski i prihvatljiv način.

Redosled poteza bio je zdrav, deficit je gotovo eliminisan, smanjen je trgovinski deficit, rekao je Đuričin, a sada se postavlja pitanje kako dalje ubrzati razvoj.

Premijer smatra da je rešenje u kontrolisanom povećanju plata i penzija.

Profesor Petrović kaže da se treba skoncentrisati na ono što može da obezbedi trajni rast ekonomiji Srbiji, a da investicije nisu iskorišćene.

Srbija, kako je istekao investira šest milijardi, a treba da investira oko osam milijardi evra. Najvažniji za privredni rast su mala i srednja preduzeća koja treba da se motivišu za investicije. Ovo je, kako smatra, strukturni defekt privrede, koji treba rešiti. Dugoročan rad na vladavini prava treba da bude jedna od fundamentalnih reformi.

- Moja preporuka za više investicija je dugoročan rad na institucijama i vladavini prava - istakao je Petrović.

Premijer se složio da je efikasnost pravosuđa na nezavidnom nivou. Kako je dodao, start-ap krediti u Srbiji su odlični i oni treba da podstaknu rešenje suštinskog problema koji ova država ima.

RTB Bor - Rana Srbije

Premijer je istakao da je RTB Bor "rana koja krvari" za Srbiju, ali da je bitno da građani Istočne Srbije sačuvaju svoja radna mesta.

Profesor Petrović smatra da bi RTB Bor koštao državu oko 300 miliona evra i rešenje za njega jeste strani investitor. Međutim, okolnosti su povećale rast, te će rezultat biti bolji od planiranog. Dobra fiskalna situacija i rast treba da se iskoriste kako bi se ovakvi i slični problemi što pre rešili.

Do kraja 2017. prosečna plata 440 evra

Profesor Đuričin smatra da plate treba povećavati samo u skladu sa rastom.

Vučić je najavio da će do kraja 2017. godine prosečna plata u Srbiji iznositi 440 evra, te da je samim tim povećanje plata i penzija moguće i izvesno.

EPS - najveći rizik među domaćim preduzećima

Govoreći o situaciji u EPS-u profesor Petrović smatra da ovo preduzeće varira između rizika da svoje troškove svali na budžet i da investira manje od amortizacije - zamene kapaciteta koji su već potrošeni. EPS mora da se restruktuira u narednom periodu, smatra on.

Premijer EPS naziva najvećim rizikom od svih preduzeća. Kako smatra, namera Srbije je da kupi Elektroprivrede Crne Gore i Republike Srpske, kako bi se ojačao rad našeg preduzeća.

- Moramo da pomognemo EPS-u da stane na noge, mada je stanje mnogo bolje nego prethodnih godina - rekao je Vučić.

Rad će pobediti prljavu kampanju i uvrede

Govoreći o prljavoj predizbornoj kampanji, Vučić je poručio opozicionim kandidatima da "udaraju još jače, jer su napadi slabi".

- Postalo je normalno da porodica Vučić bude u blatu. Ja ću da nastavim čistu kampanju kakvu sam započeo. Njihovi spotovi su puni mržnje, a mi ćemo je pobediti teškim radom i marljivošću - zaključio je premijer Srbije.

Ako pobedi na izborima, kako je istakao, odluka o premijeru će biti doneta u aprilu ili maju.

#Aleksandar Vučić

#Ekonomija

#Penzije

#Plata

#Stručnjaci

'