AKTUELNO

Ministar je ponovo pozvao poslodavce da ne otpuštaju radnike i naveo da je uveren da će nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će država pomoći poslodavcima, i većinu otpuštenih radnika vratiti na posao.

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstaviće danas paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu usled epidemije virusa. Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ocenjuje da će danas donete mere biti u interesu građana Srbije i privrede. 

- Verujem da će posle predstavljanja paketa pomoći vrlo mali broj radnika izgubiti posao, a i oni koji ga izgube na nelegalan način, mogu da računaju na zaštitu države. Ukoliko su otkaze dobili kao tehološki višak ili zbog propadanja firme, radnici se mogu javiti Nacionalnoj službi za zapošljavanje i dobiti naknadu u slučaju nezaposlenosti – kaže ministar, dodajući da je siguran da će, nakon okončanja vanrednog stanja, biti posla za sve.

Upis u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u poslednjih pet dana, od kada radi elektronsko prijavljivanje, zatražilo je 1.455 ljudi, od kojih se 1.152 prijavilo za korišćenje novčane naknade, rekao je ministar.

Pozvao je ponovo poslodavce da ne otpuštaju radnike i naveo da je uveren da će nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će država pomoći poslodavcima, i većinu otpuštenih radnika vratiti na posao.

Ocenjuje i da će većina preduzetnika vratiti otpuštene radnike. 

- Razumem da su hotelijeri i ugostitelji najugroženiji, ali verujem da će se, posle današnjih mera, promeniti i slika Srbije koju vidimo dan posle vanrednog stanja. Ministarstvo finanisija mogući će brz oporavak i izlazak iz krize – kaže Đorđević.

Kada je reč o „odlasku na neplaćeno“, ministar kaže da zaposleni mora biti saglasan sa ovom odlukom, a da je sve drugo protivzakonito.

- Ukoliko neko dobije odlazak na neplaćeno, a sa tim nije bio saglasan, treba da se javi inspekciji rada, javi se generalnom Ministarstvu, a onda ga pripremamo da u sudskom postupku dođe do svojih prava – kaže Đorđević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe i da se već sada radi na tome sa kojim problemima će se susretati kada pretane kriza. 

- Hoćemo da napravimo sistem kojim ćemo ranije i brzinski otklonititi probleme – kaže ministar. 

Inspekciji u fokusu kršenje bezbednosti i zdravlja na radu

Kada je reč o inspektoratu, Đorđević kaže da se izlazi po prijavama, ali da je trenutno u fokusu kršenje bezbednosti i zdravlja na radu. 

- Vodimo evidenciju toga šta je ko kršio, a kada se završi vanredno stanje, objavićemo i registar – kaže Đorđević. 

Inspekcija socijalne zaštite, tzv. tajni klijent osmišljen je kako bi proverio da li centri za socijalni rad i odeljenja dečje zaštite funkcionišu i kojim kvalitetom.

Nema potvrde o koronavirusu u zemunskom staračkom domu

Ministarstvo rada nema informacije o tome šta se desilo u privatnom staračkom domu u Zemunu i od Udruženja privatnih domova zatražilo je detalje u vezi sa navodima da su korisnici i zaposleni oboleli od korona virusa, izjavio je ministar.

On je za rekao da je ministarstvo još pre vanrednog stanja odlučilo da "hermetički zatvori" državne staračke domove i da se ta mera ispostavila kao dobra, a da je ista takva preporuka poslata i tom udruženju da je primene i u privatnim domovima.

Naime, u privatnom domu "Doživeti stotu" u Zemunu je 19 korisnika o kojima je do juče brinuo samo jedan volonter, jer je kompletno osoblje u samoizolaciji, a šest korisnika i direktorka zbog korona virusa prebačeni u bolnicu, prenela je Politika.

- Nemamo informaciju šta se dešava tamo, niko nas nije obavestio o tome a kontaktirali smo predsedniska udruženja privatnih domova, i poslali dopis Ministarstvu zdravlja kako da postupamo dalje, jer ne smemo da pošaljemo inspektore da nekom ne bismo ugrozili zdravlje. Tražili smo takođe informacju da li se korisici i zaposleni nalaze u bolnicama i kojim, kako bismo dalje postupali, jer njima je porebna pomoć i da se vidi u kakvom stanju su korisnici - rekao je Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Istakao je da su državni domovi za stare pod kontrolom i da nema problema.

- Zatvorili smo ih, odnosno sriktno zabranili posete mnogo pre vanrednog stanja i to se ispostavilo kao dobra mera, važno je da sarađujemo i da čuvamo živote jer je ljudski život na prvom mestu - rekao je Đorđević.

Ministarstvo rada naložilo je prethodno svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta.

Đorđević je rekao da najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju koronavirus i da zabrana poseta predstavlja preventivu kako bi bili zaštićeni.

#Novo jutro

#Zoran Đorđević

'