AKTUELNO

Epidemija virusom korona uticala je na rad brojnih institucija, međutim srpsko pravosuđe uvodi novi sistem saslušavanja osumnjičenih, za koji se očekuje da omogući efikasnije procesuiranje onih koji krše mere samoizolacije.

Kako bi se izbegao fizički kontakt sudija, tužilaca i advokata sa osobama koje su prekršile samoizolaciju, a potencijalno su prenosioci virusa korona, sudovi u Srbiji u narednom periodu obezbediće posebne prostorije gde će obavljati saslušanja.

A kako će to izgledati, pokazuje primer Osnovnog suda u Novom Sadu, koji već nekoliko dana na ovaj način kod sudije privodi osumnjičene.

- Osobe koje su prekršile izolaciju dovodi policija u sud, nakon čega se one smeštaju u posebnu prostoriju u sudu. Tamo se nalazi računar sa kamerom. U drugoj prostoriji su smešteni sudija, tužilac i branilac osumnjičenog koji putem video linka saslušavaju - kaže Jelena Ostojin, portparolka Višeg suda u Novom Sadu.

Kako navodi, njene kolege su na ovaj način već saslušale više od 10 osoba.

Foto: Pixabay.com

Da će ovakav vid saslušavanja početi i u drugim sudovima da se primenjuje potvrdili su i u beogradskim osnovnim sudovima, gde je kako kažu, u toku instalacija pomenutog video linka.

I u Osnovnom sudu u Nišu je potvrđeno da je obezbeđena sudnica koja ima dva posebna ulaza, da se radi na instaliranju „skajp“ linije ida se čekaju dalja uputstva.

- Obezbedili smo sudnicu koja je najbliža ulazu iz dvorišta a koja ima poseban ulaz za sudiju i zapisničara i poseban za okrivljene. U skladu sa instrukcijom iz Ministarstva pravde instalira se skajp linija radi saslušanja na daljinu - rekao je predsednik suda Saša Dujaković.

On je dodao da se još čekaju instrukcije kako će se odvijati saslušanja, da li će se okrivljeni nalaziti u drugoj prostoriji u sudu, u prostorijama policije, Kazneno popravnog zavoda ili na nekom drugom mestu.

#Sudovi

#Zakon

'