AKTUELNO

Dva aviona " Er Srbije" danas su vratila naše državljane iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa virusom korona ostali na aerodromima.

Avion Er Srbije koji je "pokupio" naše državljane u Moskvi, vratio se u Beograd i sleteo na aerodrom "Nikola Tesla". Prvi putnici su počeli da izlaze sa aerodroma i ukrcavaju se u autobuse.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je u Beograd sleteo avion iz Moskve sa državljanima Srbije i najavio da će večeras avionom iz Dohe stići još 140 putnika, te da se očekuje i avion iz Pariza.

Avionom iz Moskve u Beograd doputovalo 87 odraslih osoba i dve bebe.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

"Večeras će doći i avion iz Dohe sa 140 putnika, kao i avion iz Pariza", rekao je Dačić.

Vlada Srbije obezbedila je tim letom i prevoz za grupu od 28 srpskih turista koji su bili zarobljeni na aerodormu u Havani. Oni su letom Aerolota stigli u Moskvu, odakle ih je avion Er Srbije dovezao u Beograd.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Inače, na aerodromu u Dohi više od 40 Srba čeka na povratak kući. Oni su se u vreme zatvaranja granica i ukidanja saobraćaja našli u Aziji što turistički ili zbog posla, a ima i naših studenata.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Mnogi od ovih putnika zatražili su pomoć od ambasada i javnosti u Srbiji putem društvenih mreža.Vlada Republike Srbije je u međuvremenu napravila sajt "Tačka povratka" na kome se nalazi formular za građane koji imaju problem da se vrate u Srbiju.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Na sajtu se navodi da su granice Srbije u potpunosti zatvorene od 20. marta zbog suzbijanja pandemije korone virusa i pozivaju se građani koji su trenutno u inostrantvu da im se jave.

Foto: Instagram.com/mala_nevestha

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će biti veoma zahtevno da se obezbede dozvole za sletanje i da se u ovom trenutku izbave svi Srbi u inostranstvu. On navodi da Vlada i Ministarstvo u dogovoru sa predsednikom evidentira ljude koji su negde "zarobljeni", a prioriteti su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se lečili u inostranstvu, ljudi koji su na službenim putovanjima, a na kraju turisti.

Foto: Instagram.com/andrej.maricic

I srpski državljani iz Dohe vratili se u Srbiju

Avion Er Srbije, koji je jutros poleteo u Dohu kako bi vratio srpskedržavljane u zemlju, sleteo je večeras nešto posle 20.00 na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Među njima, osim onih koji su došli iz Dohe, bili su i putnici iz Australije, Tajlanda, Vijetnama koji su bili u tranzitu.

Foto: Privatna arhiva

#Avion

#Moskva

'