AKTUELNO

Glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima sa EU dao je intervju za "Fajnenšel Tajms".

Srbija podržava ideju stvaranja jedinstvenog tržišta zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je za "Fajnenšel Tajms", glavni ekonomista srpskog pregovaračkog tima sa EU i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Krulj.

Inicijativu za uspostavljanje carinske unije na prostoru zapadnog Balkana pokrenuo je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koju je predstavio u razgovorima sa austrijskim premijerom Kristijanom Kernom, a pre regionalnog samita u Sarajevu o tome je razgovarao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Predlog jedinstvenog tržišta o kom se razgovaralo na Samitu lidera regiona koji je održan u četvrtak u Sarajevu obuhvatao bi Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, kao i teritoriju Kosova i Metohije, odnosno tržište sa više od 20 miliona stanovnika, navodi se u saopštenju "Komercijalne banke".

-Konkretno, morali bismo da uskladimo pravila i u infrastrukturnim i energetskim projektima, na primer, ukoliko projekat počinje u Zagrebu, a završava se u Beogradu, trebalo bi da postoje isti standardi za građevinske dozvole kako bi investitor imao manje posla sa birokratijom. Ukoliko bi pravila bila takođe usklađena i sa EU regulativom, onda bi i to pomoglo našim izgledima za članstvo u EU - istakao je Krulj.

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je ministre zemalja regiona da kreiraju „jedinstveni prostor za ekonomski razvoj“ kojim bi se ukinule trgovinske barijere i poboljšali izgledi ovih zemalja da se na kraju pridruže Evropskoj Uniji.

EU lideri su prošle nedelje u Briselu izrazili „nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan“, ali s obzirom na spor proces pridruživanja EU, Brisel teško nalazi nove podsticaje za usmeravanje razvoja ovih zemalja, navodi se u članku „Fajnenšel Tajmsa“.

Johanes Han je naglasio da je upravo izjava lidera EU „odškrinula vrata prilici“ da se pridobije podrška Zapada za ovu inicijativu.

#Ekonomija

#Vladimir Krulj

#Zapadni Balkan

'