AKTUELNO

Preduzeli smo dosad najstrože mere za sprečavanje širenja epidemije. Ona je u razvoju, a pomenute mere su efikasne. Istovremeno se povećava i naša sposobnost dijagnostikovanja i lečenja bolesti. U najkraćem roku sagradili smo dve bolnice i 10 privremenih zdravstvenih ustanova. Brzina dijagnostikovanja je povećana, a broj izlečenih raste iz dana u dan. Neki eksperti su prognozirali da će smrtnost iznositi između 2,7 i tri odsto, a sada je ona oko dva odsto.

Ovako, za "Novosti", govori Čen Bo, ambasadorka Kine u Beogradu, komentarišući trenutnu situaciju u vezi sa širenjem virusa korona.

Može li Kina da razvije vakcinu protiv virusa za tri meseca?

- U poređenju sa 2003. godinom, zabeležen je ogroman napredak kineske ekonomije, nauke i tehnologije. Mogućnost preventive i kontrole epidemije znatno je povećana. Dosadašnja praksa je pokazala da ova bolest može biti stavljena pod kontrolu i da može da se izleči. Kina od samog početka epidemije intenzivno radi na vakcini protiv tog virusa. Svako od nas očekuje da će se ona sledećeg jutra pojaviti, ali treba biti svestan toga da se suočavamo s virusom s kojim se čovečanstvo sreće prvi put.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako ocenjujete mere koje su pojedine zemlje preduzele u vezi sa ograničenjem ulazaka ljudi iz Kine?

- Kineska vlada je od samog početka imala transparentan stav prema informisanju. Sa svima imamo otvorenu međunarodnu saradnju. Dobili smo sekvence gena virusa i odmah ih podelili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i zemljama sveta, uključujući i Srbiju. Baš zbog naših uvek strogih mera, broj slučajeva obolelih izvan Kine čini manje od jedan odsto ukupnog broja obolelih. SZO visoko ceni naše stroge mere kontrole i ima puno poverenje u naš kapacitet za kontrolu epidemije. Ne preporučuje mere graničnog i trgovinskog ograničenja, a Međunarodna organizacija civilne avijacije takođe ne predlaže ograničavanje međunarodnih putovanja. Ulažemo mnogo napora u sprečavanju širenja virusa, ne samo zbog naše zemlje, nego i zbog celog sveta. Bez obzira na to kako će reagovati druge zemlje, Kina će nastaviti da ulaže napore kao jedna odgovorna zemlja, a kineski narod će biti pionir u toj žestokoj borbi.

Koliku štetu virus može da napravi srpskoj privredi zbog ograničenja putovanja iz Kine?

- Nesumnjivo je da epidemija utiče i na kinesku i na svetsku ekonomiju. Ali taj uticaj je fazni i privremeni, neće promeniti dugoročnu, pozitivnu tedenciju kineske ekonomije. Direktorka MMF Georgieva je nedavno istakla da ta organizacija veruje da će kineska ekonomija ostati otporna. Uvereni smo da će se kineska ekonomija odmah posle epidemije vratiti u tok brzog razvoja i biti motor rasta svetske ekonomije.

Uticaj epidemije na saradnju Kine i Srbije je takođe fazni, kratkoročan i ograničen. Privremeno smo obustavili grupni turizam u inostranstvo, manje kineskih turista dolazi u Srbiju... A izgradnja velikih projekata, poput pruge Beograd - Budimpešta i auto-puta Preljina - Požega, sprovodi se normalno. Možda će biti malog zastoja, ali verujemo da će uhvatiti svoj ritam odmah posle epidemije. Što se tiče RTB "Bor" i Železare Smederevo, nisam videla da postoji direktan uticaj na njihovo poslovanje.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

KOŠARKAŠICE ZDRAVE Kineske košarkašice se nalaze u Srbiji, kao i veliki broj novinarskih ekipa zbog izveštavanja s kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Da li su svi oni prošli adekvatnu medicinsku proveru?

- Kineska reprezentacija je počela da trenira u Pekingu početkom januara i retko je imala kontakte sa spoljnim svetom. Sve kineske košarkašice su bile zdrave pre polaska iz Kine, a poštuju i mere srpske strane zbog preventive epidemije. Do sada nisam dobila nikakve informacije o tome da neko ima zdravstveni problem.

#Epidemija

#Kina

#Srbija

#Čen Bo

'