AKTUELNO

Jaka mećava sinoć je zahvatila Peštersku visoravan i Sjenicu gde je sneg okovao domove i automobile.

Sneg koji je u sredu zavejao pojedine delove zemlje, nastaviće i danas da pada, a probleme bi mogao da stvara i vetar koji će, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ponegde dovesti i do snežnih nanosa.

Zbog jakog vetra i visokih snežnih nanosa za saobraćaj su zatvoreni magistralni putevi Novi Pazar-Sjenica i Sjenica-Ivanjica, putari su sinoć i u toku noći na Pešteru evakuisali ljude iz 70 vozila, a beživotno telo muškarca pronađeno je u zavejanom automobilu na putu u reonu sela Sušica nadomak Sjenice, a još se ne zna uzrok njegove smrti.

Video: Pink.rs/M. Knežević

Velika akcija putara na Pešterskoj visoravni se nastavlja. Rukovodilac redovnog održavanja "Novi Pazar-Put" Senad Ibragović rekao je Tanjugu da je beživotno telo muškarca pronađeno noćas oko 3 sata u zavejanom automobilu na putu u reonu sela Sušica nadomak Sjenice.

Foto: Pink.rs/M. Knežević

Ibragović kaže da je zbog snežnih smetova, jakog vetra i stalnih nanosa snega na puteve situacija u Sjenici i dalje alarmantna.

Bilo je katastrofalno

Građani Sjenice rekli su za Pink.rs da je sinoćnje nevreme bilo katastrofalno. - Duvalo je kao nikada do sada. Vozači nisu videli puteve, pa su zaustavljali svoja vozila - rečeno nam je.

- Sve ekipe su na terenu, ali ne uspevamo da očistimo put. Radi se intezivno i nadamo se da ćemo u toku dana uspeti da rešimo situaciju - rekao je Ibragović.

Video: Pink.rs/M. Knežević

Kako kaže, sinoć je bilo "strašno", a evakusani su putnici iz više desetina vozila.

1.000 domaćinstava bez struje

U požeškoj opštini oko 1.000 domaćinstava trenutno je bez struje. Ekipe EPS-a su na terenu, a čekaju da se pročiste pojedini lokalni putevi kako bi rešili problem. Tokom dana se očekuje normalizacija isporuke električne energije. Žitelji Varde trenutno nemaju signal za mobilni telefon. Struja je povremeno nestajala, a zbog niske temperature od -9 stepeni i zaleđenog snega na putu, tvrde da je jutros paralisan saobraćaj.

- Ne znam tačan broj ljudi koji smo spasili, znam da je među njima bilo i četvoro dece - dodaje on.

Novopazarski putari i vatrogasci su sinoć iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece.Iz mećave je spasena i beba stara 15 dana.

Načelnik odeljenja za vandredne situaacije i poslove odbrane u Novom Pažaru Naser Crnovrašanin kaže za Tanjug da u Novom Pazaru situacija nije tako alarmantna kao u Sjenici.

Video: Pink.rs/M. Knežević

- Što se tiče Novog Pazara, stanje redovno, sve što se dešava iz pravca Duge Poljane u pravcu Sjenice. Za sad nemamo nikakvih prijava o zavejanim putnicima - kazao je Crnovršanin.

#Evakuacija

#Mećava

#Sjenica

'